Sałatka z rukolą i pomidorami koktajlowymi: surówka | Przepisy.pl pixel

Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

176

heart
553 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1794 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3857 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

5 łyżek

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek rozetrzyj na miazgę i połącz z oliwą (3 łyżki). Kajzerki pokrój w kostkę pół centymetra na pół , pomieszaj z oliwą (2 łyżki) i czosnkiem. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na około 10 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika, aż zrobią się złociste i chrupiące. Możesz też smażyć je na patelni.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy włoski z oliwą i wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 3

Szczypior drobno posiekaj, ser pokrój w cienkie, długie na 2-3 cm słupki.

Krok 4

Pomidorki umyj, przekrój na cztery części, umieść w misce z sosem, dodaj porwane listki rukoli, szczypior i plastry sera, całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną grzankami z wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatka smakuje również z serem pleśniowym lub kulkami sera mozzarella. Zamiast sera gouda możesz wykorzystać dowolny twardy ser.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowychSałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych

Spróbuj tej smacznej potrawy, będącej mieszanką lekko orzechowej w smaku rukoli ze słodkimi pomidorkami i kremowym serem. Przekonaj się, że smakuje doskonale połączona w całość za pomocą ziołowego dressingu. Brzmi zachęcająco? Musimy dodać, że sałatka z rukolą i pomidorkami koktajlowymi to potrawa ekspresowa, którą przyrządzisz w mniej niż kwadrans. Smacznego!

Dla kogo?

Brak kulinarnego doświadczenia albo mała ilość czasu na przygotowanie posiłku przestaną być wymówkami dla stołowania się na mieście lub zamawiania pizzy kolejny raz w tym tygodniu. Co zawiera ta sałatka? Rukola i pomidory to główne składniki, ale zacznij od pokrojenia kajzerek na grzanki. Podziel je na niewielkie kawałki i wymieszaj z oliwą oraz ziołami. Włóż grzanki do piekarnika lub podgrzej na patelni. W tym czasie opłucz rukolę i pokrój pozostałe warzywa. 

Na jaką okazję?

Rukola i pomidorki koktajlowe to połączenie, które stanowi podstawę wielu sałatek. Dodaj do tego ser i grzanki, a otrzymasz smaczne danie na obiad. W porze kolacji też będzie smakować wyśmienicie. Surówka z rukoli i pomidorów to dużo lepsza opcja na wieczór niż smażone i obfite potrawy.

Czy wiesz, że?

Sałatkę z rukolą i pomidorami przygotuj tak, jak ci najwygodniej. Ser pokrój w cienkie słupki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odpowiednie będą wszystkie twarde gatunki np. cheddar czy ementaler. Na koniec gotową sałatkę z rukoli i pomidorów posyp grzankami. Serwuj samodzielnie lub jako dodatek np. do tarty z warzywami. 

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania sałatki z rukolą użyj pomidorków w różnych kolorach: czerwonym, żółtym, a także pomarańczowym – wtedy surówka z rukoli i pomidorów będzie prezentowała się jeszcze lepiej. Jej wygląd urozmaicą też paski czerwonej i żółtej papryki.