
Składniki
ciasto:
450 gramów
1.5 łyżeczki
100 gramów
1.5 łyżki
5 sztuk
250 gramów
pianka:
5 sztuk
230 gramów
1 łyżka
oraz:
450 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj żółtka i masło. Zagnieć całość.

Krok 2
Podziel masę na trzy porcje. Do jednej z nich dodaj kakao. Zagnieć ponownie. Włóż 1 porcję jasnego ciasta do zamrażarki na ok. 45 minut.

Krok 3
Z pozostałych dwóch części ciasta (jasnego i kakaowego) rwij kawałki i rozłóż na dnie blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj np. za pomocą palców lub małego wałka. Ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut.

Krok 4
Na podpieczony spód wyłóż powidła śliwkowe.

Krok 5
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Na koniec wsyp też mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłóż na powidła.

Krok 6
Na koniec zetrzyj na wierzch jasną część ciasta z zamrażarki. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 minut. Wystudź przed podaniem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Skubaniec
Skubaniec to kolejna propozycja na placek dla tych z was, którzy nie przepadają za mozolnym wałkowaniem. Przygotowane ciasto wystarczy skubać palcami i rozłożyć na dnie blachy! Tajemnica smaku tego placka kryje się w ciekawym połączeniu kakaowego spodu, z delikatną pianką z jajek i powidłami śliwkowymi. Jeśli do tej pory nie kosztowaliście skubańca – czas nadrobić kulinarne zaległości. Spróbujcie przygotować ciasto według naszego przepisu na skubaniec, a przekonacie się, że to wyjątkowy deser, który smakuje każdemu.
Dla kogo?
Skubaniec przypadnie do gustu osobom poszukującym prostych i szybkich pomysłów na domowe wypieki.
Na jaką okazję?
Ciasto skubaniec idealnie sprawdzi się jako codzienna słodka przekąska. Ciasto zaserwujcie również podczas wyjątkowych okazji – imienin, urodzin, rocznic czy świąt.
Czy wiesz, że?
Powidła najczęściej przygotowuje się ze śliwek węgierek. W tradycyjnym przepisie na te przetwory, owoce umieszcza się w dużych kotłach, w których są prażone przez wiele dni. Dzięki temu powidła nabierają wyrazistego smaku oraz gęstej konsystencji.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie mocno śliwkowy smak, do skubańca zaserwujcie odrobinę powideł.