
Składniki
ciasto:
450 gramów
1.5 łyżeczki
100 gramów
1.5 łyżki
5 sztuk
250 gramów
pianka:
5 sztuk
230 gramów
1 łyżka
oraz:
450 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj żółtka i masło. Zagnieć całość.

Krok 2
Podziel masę na trzy porcje. Do jednej z nich dodaj kakao. Zagnieć ponownie. Włóż 1 porcję jasnego ciasta do zamrażarki na ok. 45 minut.

Krok 3
Z pozostałych dwóch części ciasta (jasnego i kakaowego) rwij kawałki i rozłóż na dnie blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj np. za pomocą palców lub małego wałka. Ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut.

Krok 4
Na podpieczony spód wyłóż powidła śliwkowe.

Krok 5
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Na koniec wsyp też mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłóż na powidła.

Krok 6
Na koniec zetrzyj na wierzch jasną część ciasta z zamrażarki. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 minut. Wystudź przed podaniem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Skubaniec
Skubaniec to kolejna propozycja na placek dla tych z was, którzy nie przepadają za mozolnym wałkowaniem. Przygotowane ciasto wystarczy skubać palcami i rozłożyć na dnie blachy! Tajemnica smaku tego placka kryje się w ciekawym połączeniu kakaowego spodu, z delikatną pianką z jajek i powidłami śliwkowymi. Jeśli do tej pory nie kosztowaliście skubańca – czas nadrobić kulinarne zaległości. Spróbujcie przygotować ciasto według naszego przepisu na skubaniec, a przekonacie się, że to wyjątkowy deser, który smakuje każdemu.
Dla kogo?
Skubaniec przypadnie do gustu osobom poszukującym prostych i szybkich pomysłów na domowe wypieki.
Na jaką okazję?
Ciasto skubaniec idealnie sprawdzi się jako codzienna słodka przekąska. Ciasto zaserwujcie również podczas wyjątkowych okazji – imienin, urodzin, rocznic czy świąt.
Czy wiesz, że?
Powidła najczęściej przygotowuje się ze śliwek węgierek. W tradycyjnym przepisie na te przetwory, owoce umieszcza się w dużych kotłach, w których są prażone przez wiele dni. Dzięki temu powidła nabierają wyrazistego smaku oraz gęstej konsystencji.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie mocno śliwkowy smak, do skubańca zaserwujcie odrobinę powideł.