Śmietankowe jabłuszko przepis – Zobacz na przepisy.pl

Śmietankowe jabłuszko

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

9 sztuk

7.5 łyżki

7.5 łyżki

1 szczypta

masa jabłkowa:

2 litry

2 opakowania

masa śmietanowa:

500 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczemy 3 biszkopty: 3 białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając 2,5 łyżki cukru. Kiedy będą już sztywne wsypujemy 2,5 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem i delikatnie mieszamy.

Krok 2

Przekładamy do formy (moja 32x20 cm) wysmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w temp. 180 stopni. Tak samo postępujemy z 2 i 3 biszkoptem.

Krok 3

Masa jabłkowa: jabłka gotujemy, do gorących wsypujemy 2 zielone galaretki i mieszamy aż się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 4

Masa śmietankowa: galaretkę (najlepiej cytrynową) rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy, gdy będzie już lekko gęstnieć dodajemy ją do ubitej na sztywno kremówki.

Krok 5

Przełożenie: biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa śmietankowa.

Krok 6

Biszkopty można lekko czymś nasączyć np. herbatą z cytryną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej