Śmietankowe jabłuszko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śmietankowe jabłuszko

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

9 sztuk

7.5 łyżki

7.5 łyżki

1 szczypta

masa jabłkowa:

2 litry

2 opakowania

masa śmietanowa:

500 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczemy 3 biszkopty: 3 białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając 2,5 łyżki cukru. Kiedy będą już sztywne wsypujemy 2,5 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem i delikatnie mieszamy.

Krok 2

Przekładamy do formy (moja 32x20 cm) wysmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w temp. 180 stopni. Tak samo postępujemy z 2 i 3 biszkoptem.

Krok 3

Masa jabłkowa: jabłka gotujemy, do gorących wsypujemy 2 zielone galaretki i mieszamy aż się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 4

Masa śmietankowa: galaretkę (najlepiej cytrynową) rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy, gdy będzie już lekko gęstnieć dodajemy ją do ubitej na sztywno kremówki.

Krok 5

Przełożenie: biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa śmietankowa.

Krok 6

Biszkopty można lekko czymś nasączyć np. herbatą z cytryną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej