Śmietankowe jabłuszko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śmietankowe jabłuszko

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

9 sztuk

7.5 łyżki

7.5 łyżki

1 szczypta

masa jabłkowa:

2 litry

2 opakowania

masa śmietanowa:

500 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczemy 3 biszkopty: 3 białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając 2,5 łyżki cukru. Kiedy będą już sztywne wsypujemy 2,5 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem i delikatnie mieszamy.

Krok 2

Przekładamy do formy (moja 32x20 cm) wysmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w temp. 180 stopni. Tak samo postępujemy z 2 i 3 biszkoptem.

Krok 3

Masa jabłkowa: jabłka gotujemy, do gorących wsypujemy 2 zielone galaretki i mieszamy aż się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 4

Masa śmietankowa: galaretkę (najlepiej cytrynową) rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy, gdy będzie już lekko gęstnieć dodajemy ją do ubitej na sztywno kremówki.

Krok 5

Przełożenie: biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa śmietankowa.

Krok 6

Biszkopty można lekko czymś nasączyć np. herbatą z cytryną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śmietankowe jabłuszko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej