
Składniki
biszkopt:
9 sztuk
7.5 łyżki
7.5 łyżki
1 szczypta
masa jabłkowa:
2 litry
2 opakowania
masa śmietanowa:
500 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczemy 3 biszkopty: 3 białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając 2,5 łyżki cukru. Kiedy będą już sztywne wsypujemy 2,5 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem i delikatnie mieszamy.
Krok 2
Przekładamy do formy (moja 32x20 cm) wysmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w temp. 180 stopni. Tak samo postępujemy z 2 i 3 biszkoptem.
Krok 3
Masa jabłkowa: jabłka gotujemy, do gorących wsypujemy 2 zielone galaretki i mieszamy aż się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4
Masa śmietankowa: galaretkę (najlepiej cytrynową) rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy, gdy będzie już lekko gęstnieć dodajemy ją do ubitej na sztywno kremówki.
Krok 5
Przełożenie: biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa śmietankowa.
Krok 6
Biszkopty można lekko czymś nasączyć np. herbatą z cytryną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej