
Składniki
biszkopt:
9 sztuk
7.5 łyżki
7.5 łyżki
1 szczypta
masa jabłkowa:
2 litry
2 opakowania
masa śmietanowa:
500 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczemy 3 biszkopty: 3 białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając 2,5 łyżki cukru. Kiedy będą już sztywne wsypujemy 2,5 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem i delikatnie mieszamy.
Krok 2
Przekładamy do formy (moja 32x20 cm) wysmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w temp. 180 stopni. Tak samo postępujemy z 2 i 3 biszkoptem.
Krok 3
Masa jabłkowa: jabłka gotujemy, do gorących wsypujemy 2 zielone galaretki i mieszamy aż się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4
Masa śmietankowa: galaretkę (najlepiej cytrynową) rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy, gdy będzie już lekko gęstnieć dodajemy ją do ubitej na sztywno kremówki.
Krok 5
Przełożenie: biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa śmietankowa.
Krok 6
Biszkopty można lekko czymś nasączyć np. herbatą z cytryną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























