Szarlotka z bezą i kruszonką

Autor: Anna Wąsik

ratingratingratingratingrating

11

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

200 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

1 kilogram

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, margaryny,cukru wanilinowego, proszku do pieczenia, 3 żółtek zagnieść ciasto.Podzielić na 2 części.

Szarlotka z bezą i kruszonką - Krok 1

Krok 2

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Ubić na sztywno pianę z 3 białek, dodawać stopniowo 150g cukru.

Szarlotka z bezą i kruszonką - Krok 2

Krok 3

Na blaszkę o wymiarach 23x23cm rozłożyć 1 część ciasta. Następnie warstwa jabłek, posypać cynamonem.Kolejna warstwa to ubita piana z cukrem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta na tarce o grubych oczkach.

Szarlotka z bezą i kruszonką - Krok 3

Krok 4

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z termoobiegiem lub 180 góra-dół około 45 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Szarlotka z bezą i kruszonką - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z bezą i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z bezą i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z bezą i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z bezą i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z bezą i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z bezą i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z bezą i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szarlotka bezglutenowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej