Szybka potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka potrawka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
199 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

405 osób wydrukowało

Pobierz pdf

818 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

300 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi oraz cebulę pokrój w cienkie paski i usmaż na dużej patelni na rozgrzanym oleju.

Krok 2

Wlej 300 ml wody i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu potrawka będzie idealnie doprawiona i odpowiednio gęsta. Rozmieszaj dokładnie i zagotuj.

Krok 3

Zmniejsz ogień, dodaj marchewkę z groszkiem i gotuj jeszcze 3-5 minut. Gotowe danie podawaj z ryżem lub kaszą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do potrawki możesz dodać pieczarki – pokrój je w ósemki i przesmaż z pozostałymi składnikami.

1

Opinie o przepisie

  • Łukasz Smarzyński

    Łukasz Smarzyński , 16.04.2016

    300 ml wody i sos Knorr... Świetny przepis i strona na poziomie :-D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka potrawka z kurczakaSzybka potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to sprawdzony sposób na szybki i ciepły posiłek z mięsa oraz warzyw. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, m.in. marchewki, cebuli i śmietany. Podstawę dania stanowi odpowiednio przyrządzona pierś z kurczaka. Pokrój ją w cienkie paski, dzięki czemu szybciej będzie gotowa. Podsmaż chwilę na patelni razem z cebulą – możesz ją pokroić, według uznania, na większe kawałki lub w drobną kostkę. Dodaj sos i gotuj wszystko przez chwilę – kiedy zgęstnieje, zmniejsz nieco temperaturę palnika. Smak potrawki dopełni dodatek warzyw. Dobrze sprawdzi się mieszanka groszku i marchewki, którą warto również dodać do gotującego się sosu z kurczakiem. Po chwili danie jest już gotowe do zaserwowania. Podawaj je solo lub z dowolnymi dodatkami – może to być np. sypki ryż, dowolny gatunek kaszy albo ziemniaki purée. Potrawka z kurczaka dobrze skomponuje się też z surówką z selera z rodzynkami. Sprawdź, jak proste i szybkie może być gotowanie znakomitych potraw. Do dzieła!