Tacos z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Tacos z tuńczykiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

1 pęczek

400 gramów

3 łyżki

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuńczyka pokrój w cienkie plastry, ser zetrzyj na tarce, posiekaj natkę kolendry oraz główkę sałaty rzymskiej. Awokado i rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry. Pomidorki i oliwki przekrój na pół. Limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Tacos z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Sok z limonki wymieszaj ze śmietaną oraz szczyptą soli.

Tacos z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Połącz oliwę ze startą skórką z limonki, solą oraz przyprawą Adobo Knorr. Do powstałej marynaty włóż płaty ryby. Filety smaż z lewej i prawej strony na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Tacos z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Małe placki tortilli rozłóż na blaszce i oprósz je startym serem. Tortille piecz w piekarniku lub w opiekaczu do momentu rozpuszczenia się sera. Na środku każdej tortilli umieść sałatę, całość oprósz kolendrą. Nałóż plastry tuńczyka, rzodkiewkę, papryczki jalapeno i awokado. Dodaj połówki oliwek i pomidorów.

Tacos z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Tacos podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.

Tacos z tuńczykiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tortilli możesz dodać też czarną fasolę z puszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tacos z tuńczykiemTacos z tuńczykiem

Tacos podawane jest z mięsem, owocami morza albo z rybą. Tym razem filet z tuńczyka zagra główną rolę. Usmażone filety z warzywami, ułożone na tortilli zapieczonej z serem to danie, od którego trudno będzie się oderwać. Bo tacos z tuńczykiem jest po prostu pyszny!

Dla kogo?

Przepis na tacos przypadnie do gustu miłośnikom tortilli. Nie masz pomysłu na filety z tuńczyka? Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Na jaką okazję?

Tacos sprawdzi się jako obiad oraz przystawka na imprezie.

Czy wiesz, że?

Tacos smakiem oraz sposobem przyrządzenia przypomina burrito. Jednak tacos przygotowuje się zwykle z mąki kukurydzianej, a burrito z pszennej.

Dla urozmaicenia:

Do tortilli możesz dodać czarną fasolę z puszki. Jej smak będzie jeszcze lepszy!