
Składniki
200 gramów
750 mililitrów
5 sztuk
175 gramów
125 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masę wyłożyć na cieńszy biszkopt formując kopiec, rozsmarować resztą śmietany, posypać kokosem, schłodzić w lodówce.
Krok 2
500 ml śmietany ubić na sztywno, połowę dodać do pokruszonego biszkoptu, kuwerturę ubić ok. 2 min. i dodać do masy biszkoptowej.
Krok 3
Grubszy pokruszyć, tylko nie za drobno, dodać 100 g wiórek kokosowych i wymieszać.
Krok 4
Ciasto wylać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 180 st. 35 min. Po upieczeniu wystudzić, przekroić biszkopt, tak żeby były dwa placki - jeden grubszy i cieńszy.
Krok 5
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dobrze wymieszać, później dodawać po jednym żółtku, na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem.
Krok 6
Kuwerturę posiekać na kawałki, 250 ml śmietany podgrzać w rondlu, zdjąć i dodać kuwerturę, rozpuścić i wystudzić.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej