
Składniki
200 gramów
750 mililitrów
5 sztuk
175 gramów
125 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masę wyłożyć na cieńszy biszkopt formując kopiec, rozsmarować resztą śmietany, posypać kokosem, schłodzić w lodówce.
Krok 2
500 ml śmietany ubić na sztywno, połowę dodać do pokruszonego biszkoptu, kuwerturę ubić ok. 2 min. i dodać do masy biszkoptowej.
Krok 3
Grubszy pokruszyć, tylko nie za drobno, dodać 100 g wiórek kokosowych i wymieszać.
Krok 4
Ciasto wylać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 180 st. 35 min. Po upieczeniu wystudzić, przekroić biszkopt, tak żeby były dwa placki - jeden grubszy i cieńszy.
Krok 5
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dobrze wymieszać, później dodawać po jednym żółtku, na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem.
Krok 6
Kuwerturę posiekać na kawałki, 250 ml śmietany podgrzać w rondlu, zdjąć i dodać kuwerturę, rozpuścić i wystudzić.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























