Wątróbka po wenecku - przepis na wątróbkę cielęcą | Przepisy.pl pixel

Wątróbka po Wenecku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

0.25 szklanki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

0.25 szklanki

0.5 łyżeczki

0.5 kilograma

8 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę umyj, osusz delikatnie czystą ściereczką. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*.

Krok 2

Cebulą wyłóż żaroodporne naczynie, dolej wino, całość posyp rodzynkami.

Krok 3

Sól, pieprz i kolendrę wymieszaj, natrzyj wątróbkę, zawiń ją w plastry słoniny. Możesz związać powstałe roladki nitką.

Krok 4

Układaj mięso w przygotowanym wcześniej naczyniu, zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 5

Po tym czasie wyjmij mięsne roladki, rozwiń, wątróbkę pokrój i przełóż na półmisek. Do pozostałego z pieczenia sosu dodaj śmietanę, polej potrawę. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej