
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
0.25 szklanki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
0.25 szklanki
0.5 łyżeczki
0.5 kilograma
8 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę umyj, osusz delikatnie czystą ściereczką. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*.
Krok 2
Cebulą wyłóż żaroodporne naczynie, dolej wino, całość posyp rodzynkami.
Krok 3
Sól, pieprz i kolendrę wymieszaj, natrzyj wątróbkę, zawiń ją w plastry słoniny. Możesz związać powstałe roladki nitką.
Krok 4
Układaj mięso w przygotowanym wcześniej naczyniu, zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5
Po tym czasie wyjmij mięsne roladki, rozwiń, wątróbkę pokrój i przełóż na półmisek. Do pozostałego z pieczenia sosu dodaj śmietanę, polej potrawę. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej