Wątróbka po wenecku - przepis na wątróbkę cielęcą | Przepisy.pl pixel

Wątróbka po Wenecku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

0.25 szklanki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

0.25 szklanki

0.5 łyżeczki

0.5 kilograma

8 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę umyj, osusz delikatnie czystą ściereczką. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*.

Krok 2

Cebulą wyłóż żaroodporne naczynie, dolej wino, całość posyp rodzynkami.

Krok 3

Sól, pieprz i kolendrę wymieszaj, natrzyj wątróbkę, zawiń ją w plastry słoniny. Możesz związać powstałe roladki nitką.

Krok 4

Układaj mięso w przygotowanym wcześniej naczyniu, zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 5

Po tym czasie wyjmij mięsne roladki, rozwiń, wątróbkę pokrój i przełóż na półmisek. Do pozostałego z pieczenia sosu dodaj śmietanę, polej potrawę. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka po Wenecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa chrzanowa z jajkiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej