Składniki
1 sztuka
1 szczypta
0.25 szklanki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
0.25 szklanki
0.5 łyżeczki
0.5 kilograma
8 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę umyj, osusz delikatnie czystą ściereczką. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*.
Krok 2
Cebulą wyłóż żaroodporne naczynie, dolej wino, całość posyp rodzynkami.
Krok 3
Sól, pieprz i kolendrę wymieszaj, natrzyj wątróbkę, zawiń ją w plastry słoniny. Możesz związać powstałe roladki nitką.
Krok 4
Układaj mięso w przygotowanym wcześniej naczyniu, zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5
Po tym czasie wyjmij mięsne roladki, rozwiń, wątróbkę pokrój i przełóż na półmisek. Do pozostałego z pieczenia sosu dodaj śmietanę, polej potrawę. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej