Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym

Autor: SiwuS

ratingratingratingratingrating

2

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

8 łyżek

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, doprawiamy przyprawa i podsmażamy.

Krok 2

Gotujemy makaron al dente (~5 minut)

Krok 3

Gotujemy brokuły rozcięte na różyczki w delikatnie osolonej wodzie(~8 minut)

Krok 4

Mieszamy wszystkie składniki w żaroodpornym naczyniu.

Krok 5

W osobnym naczyniu mieszamy majonez i śmietanę i w zależności od upodobań dodajemy czosnek i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.

Krok 6

Wcześniej przygotowane składniki zalewamy sosem pokrywając całą powierzchnie.

Krok 7

Posypujemy całość tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej