Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
200 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
8 łyżek
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, doprawiamy przyprawa i podsmażamy.
Krok 2
Gotujemy makaron al dente (~5 minut)
Krok 3
Gotujemy brokuły rozcięte na różyczki w delikatnie osolonej wodzie(~8 minut)
Krok 4
Mieszamy wszystkie składniki w żaroodpornym naczyniu.
Krok 5
W osobnym naczyniu mieszamy majonez i śmietanę i w zależności od upodobań dodajemy czosnek i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Krok 6
Wcześniej przygotowane składniki zalewamy sosem pokrywając całą powierzchnie.
Krok 7
Posypujemy całość tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej