Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym

Autor: SiwuS

ratingratingratingratingrating

2

29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

8 łyżek

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, doprawiamy przyprawa i podsmażamy.

Krok 2

Gotujemy makaron al dente (~5 minut)

Krok 3

Gotujemy brokuły rozcięte na różyczki w delikatnie osolonej wodzie(~8 minut)

Krok 4

Mieszamy wszystkie składniki w żaroodpornym naczyniu.

Krok 5

W osobnym naczyniu mieszamy majonez i śmietanę i w zależności od upodobań dodajemy czosnek i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.

Krok 6

Wcześniej przygotowane składniki zalewamy sosem pokrywając całą powierzchnie.

Krok 7

Posypujemy całość tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej