Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym
łatwe
43 osoby zapisały

Składniki
200 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
8 łyżek
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, doprawiamy przyprawa i podsmażamy.
Krok 2
Gotujemy makaron al dente (~5 minut)
Krok 3
Gotujemy brokuły rozcięte na różyczki w delikatnie osolonej wodzie(~8 minut)
Krok 4
Mieszamy wszystkie składniki w żaroodpornym naczyniu.
Krok 5
W osobnym naczyniu mieszamy majonez i śmietanę i w zależności od upodobań dodajemy czosnek i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Krok 6
Wcześniej przygotowane składniki zalewamy sosem pokrywając całą powierzchnie.
Krok 7
Posypujemy całość tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej