Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym

Autor: SiwuS

ratingratingratingratingrating

2

29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

8 łyżek

1 opakowanie

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, doprawiamy przyprawa i podsmażamy.

Krok 2

Gotujemy makaron al dente (~5 minut)

Krok 3

Gotujemy brokuły rozcięte na różyczki w delikatnie osolonej wodzie(~8 minut)

Krok 4

Mieszamy wszystkie składniki w żaroodpornym naczyniu.

Krok 5

W osobnym naczyniu mieszamy majonez i śmietanę i w zależności od upodobań dodajemy czosnek i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.

Krok 6

Wcześniej przygotowane składniki zalewamy sosem pokrywając całą powierzchnie.

Krok 7

Posypujemy całość tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej