Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym
łatwe
44 osoby zapisały

Składniki
200 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
8 łyżek
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, doprawiamy przyprawa i podsmażamy.
Krok 2
Gotujemy makaron al dente (~5 minut)
Krok 3
Gotujemy brokuły rozcięte na różyczki w delikatnie osolonej wodzie(~8 minut)
Krok 4
Mieszamy wszystkie składniki w żaroodpornym naczyniu.
Krok 5
W osobnym naczyniu mieszamy majonez i śmietanę i w zależności od upodobań dodajemy czosnek i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Krok 6
Wcześniej przygotowane składniki zalewamy sosem pokrywając całą powierzchnie.
Krok 7
Posypujemy całość tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























