Zapiekanka ze świeżej kapusty

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null szczypt

null szczypt

null szczypt

null

null szczypt

4 sztuki

null

250 gramów

300 gramów

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę drobno poszatkuj i dwukrotnie przelej wrzątkiem i osól.

Krok 2

Boczek pokrój w paski i podziel na dwie części.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp bułką tartą i wyłóż połowę boczku.

Krok 4

Cebulę obierz i posiekaj.

Krok 5

Mięso wymieszaj z cebulą, kapustą i dopraw do smaku przyprawami i ziołami.

Krok 6

Do masy wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Masę równomiernie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 7

Wierzch przykryj pozostałym boczkiem i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ze świeżej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ze świeżej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ze świeżej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ze świeżej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ze świeżej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ze świeżej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ze świeżej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej