
Składniki
2 sztuki
null szczypt
null szczypt
null szczypt
null
null szczypt
4 sztuki
null
250 gramów
300 gramów
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę drobno poszatkuj i dwukrotnie przelej wrzątkiem i osól.
Krok 2
Boczek pokrój w paski i podziel na dwie części.
Krok 3
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp bułką tartą i wyłóż połowę boczku.
Krok 4
Cebulę obierz i posiekaj.
Krok 5
Mięso wymieszaj z cebulą, kapustą i dopraw do smaku przyprawami i ziołami.
Krok 6
Do masy wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Masę równomiernie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 7
Wierzch przykryj pozostałym boczkiem i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej