
Składniki
1 szczypta
100 gramów
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżka
30 gramów
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej kaszę mlekiem i osoloną wodą. Dodaj kawałek masła i ugotuj.
Krok 2
Resztę masła utrzyj z cukrem, cynamonem i żółtkiem.
Krok 3
Z białek ubij sztywną pianę.
Krok 4
Kaszę odcedź, a następnie dodaj do niej masę jajeczną, śliwki i pianę z białek. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Posyp cukrem lub cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej