Zapiekanka z kaszy ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszy ze śliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

100 gramów

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

30 gramów

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej kaszę mlekiem i osoloną wodą. Dodaj kawałek masła i ugotuj.

Krok 2

Resztę masła utrzyj z cukrem, cynamonem i żółtkiem.

Krok 3

Z białek ubij sztywną pianę.

Krok 4

Kaszę odcedź, a następnie dodaj do niej masę jajeczną, śliwki i pianę z białek. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Posyp cukrem lub cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej