Składniki
1 szczypta
100 gramów
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżka
30 gramów
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej kaszę mlekiem i osoloną wodą. Dodaj kawałek masła i ugotuj.
Krok 2
Resztę masła utrzyj z cukrem, cynamonem i żółtkiem.
Krok 3
Z białek ubij sztywną pianę.
Krok 4
Kaszę odcedź, a następnie dodaj do niej masę jajeczną, śliwki i pianę z białek. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Posyp cukrem lub cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej