Zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
łatwe
11619 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
100 mililitrów
400 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 200°C. Rozmroź szpinak, a następnie odciśnij. Drobno pokrój cebulę. Odsącz pomidory i pokrój na kawałki. Zetrzyj na tarce ser.
Krok 2
Przesmaż cebulę na oleju. Dodaj szpinak, oregano, Zapiefix Knorr wymieszany z wodą i śmietaną, 2/3 sera i pomidory. Dobrze wymieszaj.
Krok 3
Umieść szpinak w formie do zapiekania. Posyp tartą bułką i pozostałym tartym serem. Zapiekaj przez 15 min.

Dobra rada:
Tę zapiekankę przygotować można także ze świeżego szpinaku (ok. 1 kg), lekko podduszonego przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami dania.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Nasza zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wypełni twoją kuchnię niebiańskim zapachem. Na talerzach zrobi się kolorowo – obok tego dania nie można przejść obojętnie. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu zobaczysz kuszącą warstwę roztopionego sera żółtego. Aż chce się od razu chwycić za widelec, by skosztować reszty znakomitego nadzienia. Nie ma czasu to stracenia, lepiej od razu przenieś się do kuchni, by przygotować nasz przepis na zapiekankę makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Dla kogo? Pyszny obiad wcale nie musi uwzględniać mięsa – zapiekanka szpinakowa zdecydowanie potwierdza tę teorię. Potrzebujesz smakowitego dowodu? Tym bardziej przygotuj zapiekankę wegetariańską ze szpinakiem i przekonaj się, że nie rzucamy słów na wiatr.
Na jaką okazję? Jednogarnkowe dania z piekarnika są sprzymierzeńcami kucharzy, którzy przez inne obowiązki nie mogą zbyt wiele czasu poświęcić swojej kulinarnej pasji. Zapiekanka z suszonymi pomidorami i szpinakiem to potrawa, która będzie gotowa w pół godziny.
Czy wiesz, że? Suszone pomidory do zapiekanki ze szpinakiem możesz kupić lub zrobić samodzielnie. Jeśli zdecydujesz się na opcję drugą, pamiętaj, by pozbyć się wodnistych gniazd nasiennych, ale pozostawić cienką pomidorową skórkę.
Dla urozmaicenia: Do zapiekanki ze szpinakiem i pomidorami pasują również wyraziste oliwki, kapary oraz ser feta. Dobierz dodatki do zapiekanki szpinakowej według swoich preferencji.