Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

187

304 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1634 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4570 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

220 gramów

1 szklanka

2 szklanki

1.25 łyżeczki

1 szczypta

4 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę i proszek przesiać przez sitko, wymieszać z solą.

Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy - Krok 1

Krok 2

Kasię z cukrem utrzeć mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować do połączenia.

Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy - Krok 2

Krok 3

Dodawać mąkę małymi partiami na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie szpatułką w jedną stronę.

Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy - Krok 3

Krok 4

Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i wymieszać łyżką.

Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy - Krok 4

Krok 5

Formę o wymiarach 30 x 10 cm wysmarować Kasią, oprószyć mąką. Wykładać do formy na zmianę jasną i ciemną masę tworząc wzorki. Po wyłożeniu, zrobić w cieście zygzaki widelcem. Piec w temperaturze 160 ºC (z termoobiegiem) przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Kasię, jajka i mleko należy wyjąć z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej, inaczej istnieje duże ryzyko powstania zakalca.

5

Opinie o przepisie

  • ziuta7777

    ziuta7777

    Witam, czy koniecznie podane produkty muszą być bez laktozy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Wołowska

    Grażyna Wołowska

    Grażyna, ciasto wyszło b.dobre.dodalam pół kostki masła,zmniejszyłam ilość tłuszczu i piekłam bez termoobiegu,pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Wołowska

    Grażyna Wołowska

    babka marmurkowe wypieków się b.dobrze.Tylko piekłam tradycyjnie bez termoobiegu,miłego wieczoru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Śliwa

    Aleksandra Śliwa

    U mnie wyrósł pięknie ale też zakalec :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sla Sławomira

    Sla Sławomira

    Zrobiłam wszystko według przepisu: wszystkie produkty miały temperaturę pokojową (wyłożone z lodówki na kilka godzin). Ciasto przepyszne w smaku, wyrosło ale nie tak bardzo, studziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i ... niestety zakalec! Mały, ale jednak.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozyZebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy

Marmurkowa babka waniliowo-kakaowa w charakterystyczne czarno-białe paski nie tylko efektownie się prezentuje, ale przede wszystkim smakuje wybornie! Połączenie jasnego i ciemnego ciasta sprawi efekt WOW, który osiągniesz przy niewielkim nakładzie pracy. Przygotuj zebrę bez laktozy dla swoich gości lub rodziny, a z pewnością odwiedzą Cię jeszcze nieraz!

Dla kogo?

Babka marmurkowa to idealne rozwiązanie dla osób nietolerujących laktozy, które nie chciałyby rezygnować z tego typu przysmaków. Jednak takie ciasto przyrządzić może (i zjeść ze smakiem!) przecież każdy.

Na jaką okazję?

Leniwy poranek przy ulubionej herbacie. Popołudniowy relaks z przyjaciółką. Spokojny wieczór we dwoje. Okazja jest na wyciągnięcie ręki!

Czy wiesz, że?

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu unikniesz zważenia się ciasta – i spektakularnej wpadki.

Dla urozmaicenia

Wierzch ciasta możesz oblać mleczną lub gorzką czekoladą, lukrem lub tradycyjnie posypać wypiek cukrem pudrem.