Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy

- Krok 1Mąkę i proszek przesiać przez sitko, wymieszać z solą.
- Krok 2Kasię z cukrem utrzeć mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować do połączenia.
- Krok 3Dodawać mąkę małymi partiami na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie szpatułką w jedną stronę.
- Krok 4Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i wymieszać łyżką.
- Krok 5Formę o wymiarach 30 x 10 cm wysmarować Kasią, oprószyć mąką. Wykładać do formy na zmianę jasną i ciemną masę tworząc wzorki. Po wyłożeniu, zrobić w cieście zygzaki widelcem. Piec w temperaturze 160 ºC (z termoobiegiem) przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Kasię, jajka i mleko należy wyjąć z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej, inaczej istnieje duże ryzyko powstania zakalca.