Ziemniaczki a'la lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ziemniaczki a'la lasagne

Autor: malwinkas6

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować 0,5 kg ziemniaczków.

Krok 2

Następnie smażymy mielone na wolnym ogniu, potem wrzucamy cebulkę pokrojona w kostkę. Jak już cebulka będzie szklista dodajemy mieszankę włoszczyzny pokrojoną w paseczki. Następnie dodajemy pomidory pelati oraz koncentrat. Przyprawiamy ziarenkami smaku: oregano, bazylią oraz pieprzem. Na koniec dodajemy 3 duże ząbki czosnku i dusimy na małym ogniu.

Krok 3

Po przygotowaniu mięsa, ugotowane wcześniej ziemniaczki kroimy w plastry i układamy warstwowo - na przemian z mięsem mielonym w żaroodpornym naczyniu .

Krok 4

Po ułożeniu wszystkich warstw w naczyniu, na samą górę kładziemy plastry sera. Całość wkładamy na ok. 15 -20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st.

malwinkas6

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej