
Składniki
0.5 kilograma
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotować 0,5 kg ziemniaczków.
Krok 2
Następnie smażymy mielone na wolnym ogniu, potem wrzucamy cebulkę pokrojona w kostkę. Jak już cebulka będzie szklista dodajemy mieszankę włoszczyzny pokrojoną w paseczki. Następnie dodajemy pomidory pelati oraz koncentrat. Przyprawiamy ziarenkami smaku: oregano, bazylią oraz pieprzem. Na koniec dodajemy 3 duże ząbki czosnku i dusimy na małym ogniu.
Krok 3
Po przygotowaniu mięsa, ugotowane wcześniej ziemniaczki kroimy w plastry i układamy warstwowo - na przemian z mięsem mielonym w żaroodpornym naczyniu .
Krok 4
Po ułożeniu wszystkich warstw w naczyniu, na samą górę kładziemy plastry sera. Całość wkładamy na ok. 15 -20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej