Ziemniaczki a'la lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaczki a'la lasagne

Autor: malwinkas6

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować 0,5 kg ziemniaczków.

Krok 2

Następnie smażymy mielone na wolnym ogniu, potem wrzucamy cebulkę pokrojona w kostkę. Jak już cebulka będzie szklista dodajemy mieszankę włoszczyzny pokrojoną w paseczki. Następnie dodajemy pomidory pelati oraz koncentrat. Przyprawiamy ziarenkami smaku: oregano, bazylią oraz pieprzem. Na koniec dodajemy 3 duże ząbki czosnku i dusimy na małym ogniu.

Krok 3

Po przygotowaniu mięsa, ugotowane wcześniej ziemniaczki kroimy w plastry i układamy warstwowo - na przemian z mięsem mielonym w żaroodpornym naczyniu .

Krok 4

Po ułożeniu wszystkich warstw w naczyniu, na samą górę kładziemy plastry sera. Całość wkładamy na ok. 15 -20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st.

malwinkas6

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczki a'la lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej