
Składniki
0.5 kilograma
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotować 0,5 kg ziemniaczków.
Krok 2
Następnie smażymy mielone na wolnym ogniu, potem wrzucamy cebulkę pokrojona w kostkę. Jak już cebulka będzie szklista dodajemy mieszankę włoszczyzny pokrojoną w paseczki. Następnie dodajemy pomidory pelati oraz koncentrat. Przyprawiamy ziarenkami smaku: oregano, bazylią oraz pieprzem. Na koniec dodajemy 3 duże ząbki czosnku i dusimy na małym ogniu.
Krok 3
Po przygotowaniu mięsa, ugotowane wcześniej ziemniaczki kroimy w plastry i układamy warstwowo - na przemian z mięsem mielonym w żaroodpornym naczyniu .
Krok 4
Po ułożeniu wszystkich warstw w naczyniu, na samą górę kładziemy plastry sera. Całość wkładamy na ok. 15 -20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























