Zupa z bobu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

35

1202 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

551 osób wydrukowało

Pobierz pdf

845 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

200 gramów

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

grzanki:

2 sztuki

2 sztuki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i obierz. Mięso umyj i zalej, razem z warzywami, 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy oraz dwie kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr, wszystko razem gotuj około 40 minut.

Zupa z bobu  - Krok 1

Krok 2

W czasie gotowania zupy obierz rozmrożony bób, pokrój cebulę i posiekaj czosnek.

Zupa z bobu  - Krok 2

Krok 3

W garnku na oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek oraz bób. Całość zalej przecedzonym wywarem i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie, za pomocą perforowanej łyżki wyjmij z zupy część bobu.

Zupa z bobu  - Krok 3

Krok 4

Resztę dokładnie zmiksuj.

Zupa z bobu  - Krok 4

Krok 5

Zupę zapraw śmietaną i dodaj cały bób. Dopraw do smaku posiekanym tymiankiem, majerankiem i świeżą miętą. Zupa najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.

Zupa z bobu  - Krok 5

Krok 6

Przygotuj grzanki: kajzerki pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Następnie posiekaj czosnek, wrzuć go na rozgrzaną oliwę, smaż przez chwilę, po czym dodaj kawałki kajzerki. Zmniejsz ogień i smaż, mieszając cały czas, do uzyskania złotego koloru.

Zupa z bobu  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

9

Opinie o przepisie

  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    pyszna polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dudek

    Krystyna Dudek , 28.06.2016

    Świeża zieleń z nutą czosnku i chrupka grzanką.Grasz w zielone?Gram.Masz zielone?Mam.Lat nią pychotka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dudek

    Krystyna Dudek , 28.06.2016

    Oryginalne danie.Gra w swieza zielenlone z nutą czosnku zielone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper Urbański

    Kacper Urbański , 11.06.2016

    Potwierdzam! Zupa sztos!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palczarska

    Irena Palczarska , 11.06.2016

    Już niedługo będzie tańszy i wtedy zaszalejemy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palczarska

    Irena Palczarska , 11.06.2016

    Musi być pyszna i ciekawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Seweryn

    Roksana Seweryn , 10.06.2016

    Bardzo droga. Cena bobu na dzień dzisiejszy 20 zł za kilogram

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Bartkiewicz

    Martyna Bartkiewicz , 10.06.2016

    to jest tak dobre, że mój chłopak zrezygnował z wyjścia z kumplami!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walentyna Walczak

    Walentyna Walczak , 11.05.2015

    zupa krem z bobu znakomita

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z bobu Zupa z bobu

Zupa z bobu to niecodzienny sposób na zupę krem, przyrządzoną na bazie mięsno-warzywnego bulionu. Tego typu dania od lat są popularne i sprawdzają się podawane na uroczystych obiadach, najczęściej w formie kremów z pomidorów, brokułów, kalafiora, grzybów lub białych warzyw. Przygotowany krem z bobu będzie więc dobrym urozmaiceniem dla tych bardziej rozpowszechnionych. Pasować  będzie do niego zarówno bób świeży, jak i mrożony. Obrane strączki podsmaż z cebulą i czosnkiem, a następnie zalej bulionem i ugotuj. Część warzyw wyjmij – dodasz je później do zupy, dzięki czemu zyska bardziej urozmaiconą konsystencję. Ugotowany bób zmiksuj razem z bulionem, a następnie dopraw – smak bobu podkreślisz świeżymi ziołami, takimi jak mięta i tymianek. Zapraw potrawę kwaśną śmietaną, pamiętając, żeby wcześniej zahartować ją gorącym wywarem i tym samym uniknąć zwarzenia. Zupę z bobu serwuj z czosnkowymi grzankami przyrządzonymi z kajzerki lub z groszkiem ptysiowym. Udekoruj ją świeżymi ziołami albo kleksem jogurtu.