
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
3 łyżki
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, selera i cebulę obierz, pokrój w kostkę ziemniaki, pora pokrój w plastry, cebulę posiekaj.
Krok 2
W garnku usmaż warzywa, zalej około 800 ml wody, dodaj kostkę rosołową. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksuj w kielichu blendera, zapraw śmietaną, dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatową.
Krok 3
Chleb pokrój w kostkę, posiekaj szczypior. Chleb rozłóż na blasze z piekarnika. Grzanki opiecz na złoty kolor w nagrzanym do 180° C piekarniku.
Krok 4
Zupę podawaj z grzankami, posypaną szczypiorem.

Dobra rada:
Smak zupy możesz uintensywnić, dodając łyżkę musztardy francuskiej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ziemniaczana
Gładka i kremowa zupa ziemniaczana to doskonały pomysł na szybki i pyszny wegetariański obiad. Jej łagodny smak świetnie uzupełnią inne warzywa, np. pikantny por, który nada jej subtelnej ostrości, lub czosnek, który pod wpływem gotowania nabierze słodkiego posmaku. Przygotuj zupę krem ziemniaczaną i sprawdź, który wariant – ostry czy delikatny – zasmakuje ci bardziej!
Dla kogo?
Zupa ziemniaczana, na którą przepis ci podajemy, jest fantastycznym pomysłem zarówno dla wegetarian, jak i osób jedzących mięso. Wegetarianie powinni docenić jej delikatny i bogaty, warzywny smak. Z kolei osobom jedzącym mięso spodoba się zupa ziemniaczana z dodatkiem chipsów z boczku, które znakomicie podkręcą smak białych warzyw.
Na jaką okazję?
Zupa ziemniaczana jako krem to świetny dodatek do dwudaniowego obiadu. Delikatna warzywna konsystencja sprawi, że z ochotą zjesz kolejne danie i nie będziesz czuć przejedzenia czy ciężaru na żołądku.
Czy wiesz, że?
Zupę ziemniaczaną możesz przygotować z dowolnego gatunku ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się odmiany ogólnoużytkowe z upraw eco, takie jak Irga, Gloria, Irys czy Gala. Dzięki średniej zawartości skrobi nie są zbyt twarde, ale też nie kruszą się, więc z łatwością zblendujesz je na gładką masę.
Dla urozmaicenia:
Aby sama zupa nie była zbyt nudna, możesz przygotować do niej ziołowe tosty na bazie chleba. Pokrój je w kostkę i wrzuć po kilka sztuk do każdej miseczki z zupą ziemniaczaną. Doskonałą propozycją są także grzanki z bagietki. Przed podaniem możesz posypać je wegetariańskim żółtym serem i delikatnie zapiecz. Ser sprawi, że delikatny smak ziemniaków będzie świetnie podkreślony.