Przepisy na Jarmuż
15 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Jarmuż
Jarmuż można potraktować jako roślinę ozdobną w przydomowych ogródkach, lecz naszym zdaniem dużo lepiej prezentuje się w kuchni. I to nie tylko jako dekoracja sałatek i półmisków z wędlinami czy kiszonkami. Zielone warzywo charakteryzuje się długimi i pomarszczonymi liśćmi, które zachowują chrupkość nawet po obróbce termicznej. Nieprawdopodobne? A jednak! Sprawdźcie, czym jeszcze zaskoczy Was jarmuż.
Dla kogo?
Stęskniliście się za świeżą zieleniną? Niełatwo o nią jesienią i zimą. Tym bardziej warto wprowadzić jarmuż do jadłospisów. Najlepiej smakuje zebrany tuż po pierwszych przymrozkach. Niska temperatura ma zbawienny wpływ na jego walory, eliminując specyficzny, goryczkowy posmak. Kiedy skończy się lato, warto pamiętać, że nie jesteście skazani wyłącznie na mrożone lub marynowane warzywa.
Na jaką okazję?
Na widok pesto z jarmużu każdy krzyknie „zielono mi”! Smakuje tak samo dobrze na porannych kanapkach i na imprezowych tartinkach. Jarmuż można jeść na surowo, więc świat sałatek stoi przed Wami otworem. Szykuje się intensywny dzień ze zdecydowanie zbyt krótkimi przerwami na posiłek? Koktajl z jarmużem w roli głównej można jeść nawet w biegu. Szczelny bidon wystarczy, by mieć go zawsze przy sobie. Łatwo będzie wyrobić nawyk samodzielnego przygotowywania przekąsek do pracy, na uczelnię czy wycieczkę.
Czy wiesz, że?
Jarmuż to odmiana kapusty. Jest spokrewniony także z kalafiorem, brokułem i brukselką. Mimo że najczęściej spotyka się liście w ciemnym odcieniu zieleni, można trafić również na rośliny o niebieskawym, fioletowym oraz brązowym zabarwieniu.
Dla urozmaicenia:
Jarmuż jest popularny w różnych zakątkach Europy. Bardzo dobrze wypada w typowo śródziemnomorskich kompozycjach. Pasuje do zup z hiszpańską kiełbasą chorizo i różnorodnych wariacji na temat włoskich risotto oraz frittaty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć go do przepisu na słynną sałatkę grecką.