Dania i potrawy z jarmużu | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Jarmuż

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (15)

Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
34 min.
Szukasz alternatywy dla popularnego kotleta schabowego? Przyrządź sznycel po bawarsku. Chociaż w...
Zapiekanka z jarmużem
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz inspiracji na wykorzystanie jarmużu do obiadu? Spróbuj przyrządzić go w zapiekance. Nie t...
Sałatka z jarmużem
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jarmuż, dawniej uprawiany w wielu przydomowych warzywnikach, dzisiaj znów zyskuje coraz większą p...
Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pesto to doskonały dodatek nie tylko do włoskich makaronów, ale i efektownych kanapek. Wykorzysta...
Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Uwielbiane składniki tradycyjnej święconki w zupełnie nowym wydaniu. To nie może się nie udać! Kt...
Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wśród naszych kulinarnych inspiracji nie może zabraknąć potraw rodem z Portugalii. Caldo verde, c...
Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Mięso drobiowe z powodzeniem przyrządzisz na grillu. Pamiętaj jedynie, że jest dość chude, więc n...
Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Pyszna sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami łączy w sobie smaki lata. Świeże warzywa...
Pulpety z grzybowym sosem
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Warto czasem stworzyć nową wariację dania, które jest nam doskonale znane z czasów dzieciństwa. N...
Kaszotto z fetą i batatem
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Obalamy mity! Kto powiedział, że sałatka nie może być daniem głównym? Nic bardziej mylnego! Pora...
Sałatka z jajkiem w koszulce
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka to znakomity sposób na drugie śniadanie lub kolację – wersja z tego przepisu stanowi mist...
Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Omlet, czyli potrawa w formie placka, to znana i lubiana propozycja na śniadanie. Danie uniwersal...
Miska pełna komosy z orzechami nerkowca
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Miska pełna komosy, orzechów nerkowca i warzyw, takich jak papryka, jarmuż, marchew, dynia i faso...
Chipsy z jarmużu
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Chwila relaksu przy ulubionym serialu potrzebuje odpowiedniej oprawy! Warto przygotować zawczasu...
Koktajl z jarmużu i banana
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Koktajl mleczny z bananem, jarmużem i chia poleca się na smakowite drugie śniadanie! Napoje z prz...

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JarmużJarmuż

Jarmuż można potraktować jako roślinę ozdobną w przydomowych ogródkach, lecz naszym zdaniem dużo lepiej prezentuje się w kuchni. I to nie tylko jako dekoracja sałatek i półmisków z wędlinami czy kiszonkami. Zielone warzywo charakteryzuje się długimi i pomarszczonymi liśćmi, które zachowują chrupkość nawet po obróbce termicznej. Nieprawdopodobne? A jednak! Sprawdźcie, czym jeszcze zaskoczy Was jarmuż.

Dla kogo?

Stęskniliście się za świeżą zieleniną? Niełatwo o nią jesienią i zimą. Tym bardziej warto wprowadzić jarmuż do jadłospisów. Najlepiej smakuje zebrany tuż po pierwszych przymrozkach. Niska temperatura ma zbawienny wpływ na jego walory, eliminując specyficzny, goryczkowy posmak. Kiedy skończy się lato, warto pamiętać, że nie jesteście skazani wyłącznie na mrożone lub marynowane warzywa.

Na jaką okazję?

Na widok pesto z jarmużu każdy krzyknie „zielono mi”! Smakuje tak samo dobrze na porannych kanapkach i na imprezowych tartinkach. Jarmuż można jeść na surowo, więc świat sałatek stoi przed Wami otworem. Szykuje się intensywny dzień ze zdecydowanie zbyt krótkimi przerwami na posiłek? Koktajl z jarmużem w roli głównej można jeść nawet w biegu. Szczelny bidon wystarczy, by mieć go zawsze przy sobie. Łatwo będzie wyrobić nawyk samodzielnego przygotowywania przekąsek do pracy, na uczelnię czy wycieczkę.

Czy wiesz, że?

Jarmuż to odmiana kapusty. Jest spokrewniony także z kalafiorem, brokułem i brukselką. Mimo że najczęściej spotyka się liście w ciemnym odcieniu zieleni, można trafić również na rośliny o niebieskawym, fioletowym oraz brązowym zabarwieniu.

Dla urozmaicenia:

Jarmuż jest popularny w różnych zakątkach Europy. Bardzo dobrze wypada w typowo śródziemnomorskich kompozycjach. Pasuje do zup z hiszpańską kiełbasą chorizo i różnorodnych wariacji na temat włoskich risotto oraz frittaty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć go do przepisu na słynną sałatkę grecką.