Aksamitny krem szparagowy

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

490

51 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W podobny sposób możesz ugotować kremową zupę marchewkową, porową lub selerową - wystarczy, że wyrzucisz z przepisu szparagi i zastąpisz je swoim ulubionym warzywem. A z czym podać taka zupę? Można samą, można z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zawsze będzie smaczna.

Krok 2

Łodygi szparagów pokrój na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostaw w całości. W garnku rozgrzej olej, dodaj masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodaj ziemniaki i kawałeczki szparagów, zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz ogień, duś, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudź zupę i zmiksuj ją, wymieszaj ze słodką śmietaną, zagotuj, mieszając, posól i popieprz do smaku. Czubki szparagów zblanszuj w osolonej wodzie (4-5 minut), odcedź i włóż do zupy. Bezpośrednio przed podaniem wlej do zupy kwaśną śmietanę i wsyp szczypiorek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klopsy po bałkańsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej