Aksamitny krem szparagowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aksamitny krem szparagowy

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
52 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W podobny sposób możesz ugotować kremową zupę marchewkową, porową lub selerową - wystarczy, że wyrzucisz z przepisu szparagi i zastąpisz je swoim ulubionym warzywem. A z czym podać taka zupę? Można samą, można z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zawsze będzie smaczna.

Krok 2

Łodygi szparagów pokrój na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostaw w całości. W garnku rozgrzej olej, dodaj masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodaj ziemniaki i kawałeczki szparagów, zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz ogień, duś, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudź zupę i zmiksuj ją, wymieszaj ze słodką śmietaną, zagotuj, mieszając, posól i popieprz do smaku. Czubki szparagów zblanszuj w osolonej wodzie (4-5 minut), odcedź i włóż do zupy. Bezpośrednio przed podaniem wlej do zupy kwaśną śmietanę i wsyp szczypiorek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aksamitny krem szparagowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Serowy szpinak
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej