
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W podobny sposób możesz ugotować kremową zupę marchewkową, porową lub selerową - wystarczy, że wyrzucisz z przepisu szparagi i zastąpisz je swoim ulubionym warzywem. A z czym podać taka zupę? Można samą, można z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zawsze będzie smaczna.
Krok 2
Łodygi szparagów pokrój na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostaw w całości. W garnku rozgrzej olej, dodaj masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodaj ziemniaki i kawałeczki szparagów, zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz ogień, duś, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudź zupę i zmiksuj ją, wymieszaj ze słodką śmietaną, zagotuj, mieszając, posól i popieprz do smaku. Czubki szparagów zblanszuj w osolonej wodzie (4-5 minut), odcedź i włóż do zupy. Bezpośrednio przed podaniem wlej do zupy kwaśną śmietanę i wsyp szczypiorek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























