
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W podobny sposób możesz ugotować kremową zupę marchewkową, porową lub selerową - wystarczy, że wyrzucisz z przepisu szparagi i zastąpisz je swoim ulubionym warzywem. A z czym podać taka zupę? Można samą, można z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zawsze będzie smaczna.
Krok 2
Łodygi szparagów pokrój na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostaw w całości. W garnku rozgrzej olej, dodaj masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodaj ziemniaki i kawałeczki szparagów, zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz ogień, duś, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudź zupę i zmiksuj ją, wymieszaj ze słodką śmietaną, zagotuj, mieszając, posól i popieprz do smaku. Czubki szparagów zblanszuj w osolonej wodzie (4-5 minut), odcedź i włóż do zupy. Bezpośrednio przed podaniem wlej do zupy kwaśną śmietanę i wsyp szczypiorek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej