PRZEPISY.PL

Babcine kapuśniaczki

  • 90
  • 8
  • Trudne
  • 0
5
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • pieprz
  • ciasto:
  • mąka1 kg
  • drożdże35 g
  • mleko0.5 l
  • żółtka1 szt
  • cukier1 łyżeczka
  • sól1 szczypta
  • Krok 1

    Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru , łyżką ciepłego mleka i łyżeczką mąki. Po 15 minutach, gdy podrosną wlej je do miski z mąką. Dodaj żółtka, mleko, troszkę soli i wyrabiaj 15 minut.
  • Krok 2

    Roztop masło, ciepłe lecz nie gorące wlej do ciasta i wyrabiaj 5 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Krok 3

    Kapustę obgotuj i odciśnij, drobno posiekaj. cebulę posiekaj.
  • Krok 4

    Na połowie smalcu zeszklij cebulę, dodaj kapustę i przesmaż. dopraw pieprzem i Delikatem Knorr. Przykryj, żeby nie ostygła.
  • Krok 5

    Papier rozetnij na 24 części (10x15 cm). Posmaruj pozostałym smalcem. z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki i rozwałkuj na płasko.
  • Krok 6

    Nałóż kapustę, zwijamy wałeczki. Układamy na kawałkach papieru, zawijamy i przekładamy na blachę.
  • Krok 7

    Gdy wyrosną poza papier(około 30 minut) wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stop C. i piecz 15 minut aż do zrumienienia. Wyjmij , zdejmij papierki i ułóż na talerzu.

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa Uniwersalna Delikat KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

74
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
57
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
56
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
481
osób dodało do Mniamlisty
45''
2
Łatwe