
Składniki
1 sztuka
null
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 litra
1 sztuka
1 kilogram
50 gramów
null
35 gramów
1 kilogram
null
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru , łyżką ciepłego mleka i łyżeczką mąki. Po 15 minutach, gdy podrosną wlej je do miski z mąką. Dodaj żółtka, mleko, troszkę soli i wyrabiaj 15 minut.
Krok 2
Roztop masło, ciepłe lecz nie gorące wlej do ciasta i wyrabiaj 5 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 3
Kapustę obgotuj i odciśnij, drobno posiekaj. cebulę posiekaj.
Krok 4
Na połowie smalcu zeszklij cebulę, dodaj kapustę i przesmaż. dopraw pieprzem i Delikatem Knorr. Przykryj, żeby nie ostygła.
Krok 5
Papier rozetnij na 24 części (10x15 cm). Posmaruj pozostałym smalcem. z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki i rozwałkuj na płasko.
Krok 6
Nałóż kapustę, zwijamy wałeczki. Układamy na kawałkach papieru, zawijamy i przekładamy na blachę.
Krok 7
Gdy wyrosną poza papier(około 30 minut) wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stop C. i piecz 15 minut aż do zrumienienia. Wyjmij , zdejmij papierki i ułóż na talerzu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej