Babcine kapuśniaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babcine kapuśniaczki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 litra

1 sztuka

1 kilogram

50 gramów

null

35 gramów

1 kilogram

null

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru , łyżką ciepłego mleka i łyżeczką mąki. Po 15 minutach, gdy podrosną wlej je do miski z mąką. Dodaj żółtka, mleko, troszkę soli i wyrabiaj 15 minut.

Krok 2

Roztop masło, ciepłe lecz nie gorące wlej do ciasta i wyrabiaj 5 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Krok 3

Kapustę obgotuj i odciśnij, drobno posiekaj. cebulę posiekaj.

Krok 4

Na połowie smalcu zeszklij cebulę, dodaj kapustę i przesmaż. dopraw pieprzem i Delikatem Knorr. Przykryj, żeby nie ostygła.

Krok 5

Papier rozetnij na 24 części (10x15 cm). Posmaruj pozostałym smalcem. z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki i rozwałkuj na płasko.

Krok 6

Nałóż kapustę, zwijamy wałeczki. Układamy na kawałkach papieru, zawijamy i przekładamy na blachę.

Krok 7

Gdy wyrosną poza papier(około 30 minut) wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stop C. i piecz 15 minut aż do zrumienienia. Wyjmij , zdejmij papierki i ułóż na talerzu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej