Babcine kapuśniaczki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

1 kilogram

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

null

null

1 kilogram

35 gramów

50 gramów

0.5 litra

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru , łyżką ciepłego mleka i łyżeczką mąki. Po 15 minutach, gdy podrosną wlej je do miski z mąką. Dodaj żółtka, mleko, troszkę soli i wyrabiaj 15 minut.

Krok 2

Roztop masło, ciepłe lecz nie gorące wlej do ciasta i wyrabiaj 5 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Krok 3

Kapustę obgotuj i odciśnij, drobno posiekaj. cebulę posiekaj.

Krok 4

Na połowie smalcu zeszklij cebulę, dodaj kapustę i przesmaż. dopraw pieprzem i Delikatem Knorr. Przykryj, żeby nie ostygła.

Krok 5

Papier rozetnij na 24 części (10x15 cm). Posmaruj pozostałym smalcem. z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki i rozwałkuj na płasko.

Krok 6

Nałóż kapustę, zwijamy wałeczki. Układamy na kawałkach papieru, zawijamy i przekładamy na blachę.

Krok 7

Gdy wyrosną poza papier(około 30 minut) wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stop C. i piecz 15 minut aż do zrumienienia. Wyjmij , zdejmij papierki i ułóż na talerzu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej