Babcine kapuśniaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babcine kapuśniaczki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 litra

1 sztuka

1 kilogram

50 gramów

null

35 gramów

1 kilogram

null

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru , łyżką ciepłego mleka i łyżeczką mąki. Po 15 minutach, gdy podrosną wlej je do miski z mąką. Dodaj żółtka, mleko, troszkę soli i wyrabiaj 15 minut.

Krok 2

Roztop masło, ciepłe lecz nie gorące wlej do ciasta i wyrabiaj 5 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Krok 3

Kapustę obgotuj i odciśnij, drobno posiekaj. cebulę posiekaj.

Krok 4

Na połowie smalcu zeszklij cebulę, dodaj kapustę i przesmaż. dopraw pieprzem i Delikatem Knorr. Przykryj, żeby nie ostygła.

Krok 5

Papier rozetnij na 24 części (10x15 cm). Posmaruj pozostałym smalcem. z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki i rozwałkuj na płasko.

Krok 6

Nałóż kapustę, zwijamy wałeczki. Układamy na kawałkach papieru, zawijamy i przekładamy na blachę.

Krok 7

Gdy wyrosną poza papier(około 30 minut) wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stop C. i piecz 15 minut aż do zrumienienia. Wyjmij , zdejmij papierki i ułóż na talerzu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babcine kapuśniaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej