
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
0.5 szklanki
1 szczypta
10 plastrów
1 łyżeczka
3 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju na złoty kolor. Boczek drobno kroimy i podsmażamy aż wytopi się z niego tłuszcz. Łączymy z utartymi ziemniakami,dodajemy rozmieszane jajko i przyprawy. Wsypujemy tartą bułkę. Łączymy i wylewamy na natłuszczona blachę. Pieczemy w temp.200 stopni az wierzch będzie rumiany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka ziemniaczana
Z ziemniaków można przyrządzić wiele różnorodnych dań. Na przykład kartoflaka znanego również pod nazwą babki ziemniaczanej. Przygotowuje się ją poprzez wymieszanie drobno startych ziemniaków z jajkiem i wędzonym mięsem, a następnie upieczenie takiej masy w piekarniku. Plastry surowego boczku z powodzeniem zastąpisz bekonem albo szynką. Cała reszta zależy wyłącznie od inwencji i kulinarnych upodobań. Na pewno do smaku warto dodać podsmażoną lub prażoną cebulę oraz pasujące przyprawy: sprawdzi się słodka papryka, pietruszka i majeranek. Masę do babki tworzy się podobnie jak tę do placków ziemniaczanych. Różnicą jest to, że na końcu zamiast smażyć ją na patelni, jest zapiekana w odpowiedniej formie w mocno nagrzanym piecu. Gotową do podawania babkę ziemniaczaną poznasz po tym, że jej wierzch będzie zarumieniony. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejsza jest podawana na drugi dzień – pokrojona w plastry i następnie podsmażona na patelni. Sprawdź, która wersja najbardziej Ci odpowiada, przyrządzając potrawę według tego sprawdzonego przepisu.