
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
0.5 szklanki
1 szczypta
10 plastrów
1 łyżeczka
3 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju na złoty kolor. Boczek drobno kroimy i podsmażamy aż wytopi się z niego tłuszcz. Łączymy z utartymi ziemniakami,dodajemy rozmieszane jajko i przyprawy. Wsypujemy tartą bułkę. Łączymy i wylewamy na natłuszczona blachę. Pieczemy w temp.200 stopni az wierzch będzie rumiany.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka ziemniaczana
Z ziemniaków można przyrządzić wiele różnorodnych dań. Na przykład kartoflaka znanego również pod nazwą babki ziemniaczanej. Przygotowuje się ją poprzez wymieszanie drobno startych ziemniaków z jajkiem i wędzonym mięsem, a następnie upieczenie takiej masy w piekarniku. Plastry surowego boczku z powodzeniem zastąpisz bekonem albo szynką. Cała reszta zależy wyłącznie od inwencji i kulinarnych upodobań. Na pewno do smaku warto dodać podsmażoną lub prażoną cebulę oraz pasujące przyprawy: sprawdzi się słodka papryka, pietruszka i majeranek. Masę do babki tworzy się podobnie jak tę do placków ziemniaczanych. Różnicą jest to, że na końcu zamiast smażyć ją na patelni, jest zapiekana w odpowiedniej formie w mocno nagrzanym piecu. Gotową do podawania babkę ziemniaczaną poznasz po tym, że jej wierzch będzie zarumieniony. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejsza jest podawana na drugi dzień – pokrojona w plastry i następnie podsmażona na patelni. Sprawdź, która wersja najbardziej Ci odpowiada, przyrządzając potrawę według tego sprawdzonego przepisu.

































