Babka ziemniaczana

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

342

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szczypta

10 plastrów

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju na złoty kolor. Boczek drobno kroimy i podsmażamy aż wytopi się z niego tłuszcz. Łączymy z utartymi ziemniakami,dodajemy rozmieszane jajko i przyprawy. Wsypujemy tartą bułkę. Łączymy i wylewamy na natłuszczona blachę. Pieczemy w temp.200 stopni az wierzch będzie rumiany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana

Z ziemniaków można przyrządzić wiele różnorodnych dań. Na przykład kartoflaka znanego również pod nazwą babki ziemniaczanej. Przygotowuje się ją poprzez wymieszanie drobno startych ziemniaków z jajkiem i wędzonym mięsem, a następnie upieczenie takiej masy w piekarniku. Plastry surowego boczku z powodzeniem zastąpisz bekonem albo szynką. Cała reszta zależy wyłącznie od inwencji i kulinarnych upodobań. Na pewno do smaku warto dodać podsmażoną lub prażoną cebulę oraz pasujące przyprawy: sprawdzi się słodka papryka, pietruszka i majeranek. Masę do babki tworzy się podobnie jak tę do placków ziemniaczanych. Różnicą jest to, że na końcu zamiast smażyć ją na patelni, jest zapiekana w odpowiedniej formie w mocno nagrzanym piecu. Gotową do podawania babkę ziemniaczaną poznasz po tym, że jej wierzch będzie zarumieniony. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejsza jest podawana na drugi dzień – pokrojona w plastry i następnie podsmażona na patelni. Sprawdź, która wersja najbardziej Ci odpowiada, przyrządzając potrawę według tego sprawdzonego przepisu.