Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie kupuj wielgachnych bakłażanów, choćby były nie wiem jak ładne! Najlepsze są te średniej wielkości, olbrzymy bywają gorzkawe i suche.

Krok 2

Włącz funkcje grill w piekarniku. Zrób sos: wlej 6 łyżek oliwy do rondla, od razu włóż czosnek i cebulę, zeszklij. Zmiksuj pomidory w zalewie, wlej do rondla z cebulą. Gotuj na małym ogniu 15 minut, potem odstaw do ostygnięcia. Dodaj bazylię i natkę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 cm. Posól je, posmaruj oliwą, ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstaw do piekarnika (ok. 12 cm od grzałki grillowej), piecz 5 minut. Potem odwróć, posmaruj oliwą z drugiej strony i piecz jeszcze 3 minuty. Na dnie ceramicznej formy żaroodpornej rozsmaruj warstwę sosu, na niej ułóż część bakłażanów, znowu posmaruj sosem i tak dalej, aż nie będzie już ani bakłażanów, ani sosu. Posyp mozzarellą i parmezanem oraz pokruszoną mini kostką przyprawową. Piecz 5 minut w temp. 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej