Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nie kupuj wielgachnych bakłażanów, choćby były nie wiem jak ładne! Najlepsze są te średniej wielkości, olbrzymy bywają gorzkawe i suche.
Krok 2
Włącz funkcje grill w piekarniku. Zrób sos: wlej 6 łyżek oliwy do rondla, od razu włóż czosnek i cebulę, zeszklij. Zmiksuj pomidory w zalewie, wlej do rondla z cebulą. Gotuj na małym ogniu 15 minut, potem odstaw do ostygnięcia. Dodaj bazylię i natkę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 cm. Posól je, posmaruj oliwą, ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstaw do piekarnika (ok. 12 cm od grzałki grillowej), piecz 5 minut. Potem odwróć, posmaruj oliwą z drugiej strony i piecz jeszcze 3 minuty. Na dnie ceramicznej formy żaroodpornej rozsmaruj warstwę sosu, na niej ułóż część bakłażanów, znowu posmaruj sosem i tak dalej, aż nie będzie już ani bakłażanów, ani sosu. Posyp mozzarellą i parmezanem oraz pokruszoną mini kostką przyprawową. Piecz 5 minut w temp. 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej