Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie kupuj wielgachnych bakłażanów, choćby były nie wiem jak ładne! Najlepsze są te średniej wielkości, olbrzymy bywają gorzkawe i suche.

Krok 2

Włącz funkcje grill w piekarniku. Zrób sos: wlej 6 łyżek oliwy do rondla, od razu włóż czosnek i cebulę, zeszklij. Zmiksuj pomidory w zalewie, wlej do rondla z cebulą. Gotuj na małym ogniu 15 minut, potem odstaw do ostygnięcia. Dodaj bazylię i natkę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 cm. Posól je, posmaruj oliwą, ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstaw do piekarnika (ok. 12 cm od grzałki grillowej), piecz 5 minut. Potem odwróć, posmaruj oliwą z drugiej strony i piecz jeszcze 3 minuty. Na dnie ceramicznej formy żaroodpornej rozsmaruj warstwę sosu, na niej ułóż część bakłażanów, znowu posmaruj sosem i tak dalej, aż nie będzie już ani bakłażanów, ani sosu. Posyp mozzarellą i parmezanem oraz pokruszoną mini kostką przyprawową. Piecz 5 minut w temp. 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
13 osób ogląda przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej