Bażant duszony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bażant duszony

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

1 szklanka

70 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiedy większość wina się zredukuje, wyciągnij bażanta, a do pozostawionego wywaru dolej śmietanę i ponownie zagotuj. Mięso pokrój, zalej powstałym sosem i podawaj.

Krok 2

Roztop w ganku smalec i obsmaż na nim zamarynowane mięso.

Krok 3

Pokrój w talarki marchew i dodaj do mięsa wraz ze startą skórką z cytryny oraz przyprawami.

Krok 4

Całość duś, dolewając co jakiś czas czerwone wino.

Krok 5

Bażanta wypatrosz i bardzo dokładnie umyj. Natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr i odstaw na noc do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bażant duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bażant duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bażant duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bażant duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bażant duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bażant duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bażant duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bażant duszony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej