Bezglutenowe ciasto z owocami

- Krok 1Kasię rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia.
- Krok 2W misce wymieszaj bezglutenową mąkę z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i makiem.
- Krok 3Jaja ubij z cukrem na puch.
- Krok 4Ciągle ubijając, dodaj przestudzoną Kasię. A następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem.
- Krok 5Tortownicę o średnicy 22cm wysmaruj Kasią i obsyp bezglutenową mąką.
- Krok 6Ciasto przełóż do formy.
- Krok 7Na cieście ułóż owoce.
- Krok 8Piecz w 180 st. C około 30 minut.

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

Bezglutenowe ciasto z owocami
Bezglutenowe ciasto z owocami to prosty ucierany wypiek – odpowiedni dla osób, które nie mogą albo nie chcą spożywać mąki pszennej czy żytniej. Do jego przyrządzenia użyj więc mieszanki mąk bezglutenowych, np. kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej. Zwróć też uwagę na proszek do pieczenia i wybierz jej odpowiedni rodzaj. Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie ubij jajka z cukrem i dodaj roztopiony oraz wystudzony tłuszcz. Połącz wszystko i umieść gotową masę w okrągłej formie, na cieście równomiernie wykładając pozbawione pestek owoce. Czereśnie z przepisu możesz zastąpić wiśniami, malinami lub jagodami, natomiast jeżeli preferujesz mniej słodkie wypieki – wykorzystaj rabarbar. Gotowe ciasto powinno być miękkie, puszyste i lekko chrupiące dzięki dodatkowi maku. Wystudzone posyp cukrem pudrem, a paterę udekoruj świeżymi owocami. Podawaj solo albo z gałką lodów śmietankowych i bitą śmietaną. Bezglutenowe ciasto z owocami to prosty przepis na smaczny wypiek. Wypróbuj go przy najbliższej okazji. Do dzieła!