Bezglutenowe ciasto z owocami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

57 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

255 osób wydrukowało

Pobierz pdf

279 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

250 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

250 gramów

125 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia.

Krok 2

W misce wymieszaj bezglutenową mąkę z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i makiem.

Krok 3

Jaja ubij z cukrem na puch.

Krok 4

Ciągle ubijając, dodaj przestudzoną Kasię. A następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem.

Krok 5

Tortownicę o średnicy 22cm wysmaruj Kasią i obsyp bezglutenową mąką.

Krok 6

Ciasto przełóż do formy.

Krok 7

Na cieście ułóż owoce.

Krok 8

Piecz w 180 st. C około 30 minut.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe ciasto z owocamiBezglutenowe ciasto z owocami

Bezglutenowe ciasto z owocami to prosty ucierany wypiek – odpowiedni dla osób, które nie mogą albo nie chcą spożywać mąki pszennej czy żytniej. Do jego przyrządzenia użyj więc mieszanki mąk bezglutenowych, np. kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej. Zwróć też uwagę na proszek do pieczenia i wybierz jej odpowiedni rodzaj. Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie ubij jajka z cukrem i dodaj roztopiony oraz wystudzony tłuszcz. Połącz wszystko i umieść gotową masę w okrągłej formie, na cieście równomiernie wykładając pozbawione pestek owoce. Czereśnie z przepisu możesz zastąpić wiśniami, malinami lub jagodami, natomiast jeżeli preferujesz mniej słodkie wypieki – wykorzystaj rabarbar. Gotowe ciasto powinno być miękkie, puszyste i lekko chrupiące dzięki dodatkowi maku. Wystudzone posyp cukrem pudrem, a paterę udekoruj świeżymi owocami. Podawaj solo albo z gałką lodów śmietankowych i bitą śmietaną. Bezglutenowe ciasto z owocami to prosty przepis na smaczny wypiek. Wypróbuj go przy najbliższej okazji. Do dzieła!