
Składniki
null
2 łyżeczki
300 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj mąkę z solą, rozetrzyj z masłem do osiągnięcia konsystencji okruchów chleba.
Krok 2
Dodaj taką ilość wody, aby wyrobić miękkie gładkie ciasto. Podziel na osiem części.
Krok 3
Z każdej części ciasta uformuj niewielki placek. Każdy posmaruj ghee, oprósz mąką i uformuj kulkę.
Krok 4
Kulki rozwałkuj na dość cienkie placki. Czynności te wykonaj jeszcze dwukrotnie.
Krok 5
Na silnie rozgrzanej patelni podpiecz bez tłuszczu placki po 1 minucie z każdej strony.
Krok 6
Posmaruj patelnię pędzelkiem umoczonym w ghee i piecz placki tak długo, do momentu kiedy staną się dobrze rumiane z obu stron.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

























