
Składniki
null
2 łyżeczki
300 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj mąkę z solą, rozetrzyj z masłem do osiągnięcia konsystencji okruchów chleba.
Krok 2
Dodaj taką ilość wody, aby wyrobić miękkie gładkie ciasto. Podziel na osiem części.
Krok 3
Z każdej części ciasta uformuj niewielki placek. Każdy posmaruj ghee, oprósz mąką i uformuj kulkę.
Krok 4
Kulki rozwałkuj na dość cienkie placki. Czynności te wykonaj jeszcze dwukrotnie.
Krok 5
Na silnie rozgrzanej patelni podpiecz bez tłuszczu placki po 1 minucie z każdej strony.
Krok 6
Posmaruj patelnię pędzelkiem umoczonym w ghee i piecz placki tak długo, do momentu kiedy staną się dobrze rumiane z obu stron.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej