Chapati przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chapati

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

2 łyżeczki

300 gramów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj mąkę z solą, rozetrzyj z masłem do osiągnięcia konsystencji okruchów chleba.

Krok 2

Dodaj taką ilość wody, aby wyrobić miękkie gładkie ciasto. Podziel na osiem części.

Krok 3

Z każdej części ciasta uformuj niewielki placek. Każdy posmaruj ghee, oprósz mąką i uformuj kulkę.

Krok 4

Kulki rozwałkuj na dość cienkie placki. Czynności te wykonaj jeszcze dwukrotnie.

Krok 5

Na silnie rozgrzanej patelni podpiecz bez tłuszczu placki po 1 minucie z każdej strony.

Krok 6

Posmaruj patelnię pędzelkiem umoczonym w ghee i piecz placki tak długo, do momentu kiedy staną się dobrze rumiane z obu stron.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej