ciasto Marlenka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ciasto Marlenka

Autor: Katarzyna Musiał

ratingratingratingratingrating

13

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

3 szklanki

5 łyżek

0.75 szklanki

1 łyżka

1.5 łyżki

3 sztuki

2 sztuki

3 szklanki

400 gramów

250 gramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

spody Go garnka dajemy margarynę lub masło i rozpuszczamy, dodajemy cukier puder oraz miód. Mieszamy. Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy do momentu aż masa ściemnieje. Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut. Następnie do masy dodajemy jajka i przesianą mąkę. Wszystko mieszamy a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto. Jak się klei trzeba podsypać mąką.

Krok 2

Ciasto ma być elastyczne i błyszczące. Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypany blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 170 stopni. Spody studzimy, a gdy mamy jakieś okrawki upieczonego ciasta należy je zachować do posypania całego ciasta.

Krok 3

2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy 2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.Budyń studzimy. Margarynę lub masło oraz masę kajmakową trzymamy w temperaturze pokojowej

Krok 4

masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch.Dodajemy masę kajmakową (tem. pokojowa) i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Krok 5

Następnie każdy spód przekładamy cienko masą.Ostatnia warstwa to ma być masa. Orzechy wraz z kawałkami ciasta mielimy w malakserze. Posypujemy ciasto i gotowe :-)

Krok 6

Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki żeby namiękło. Następnego dnia jest idealne, pięknie się kroi i rozpływa w ustach.

Katarzyna Musiał

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciasto Marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciasto Marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciasto Marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciasto Marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciasto Marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciasto Marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciasto Marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ciasto Marlenka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej