
Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wpadli znajomi – oczywiście głodni. Nie ma czasu
Krok 2
na gotowanie, no to robię najszybszą na świecie
Krok 3
Całe szczęście, że mam moją „żyrafę”, czyli twister!
Krok 4
Zrób grzanki: w rondlu rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć czosnek,
Krok 5
krótko podsmaż, włóż pokrojone tosty i wymieszaj, aby
Krok 6
nasączyły się czosnkową oliwą. Smaż, aż się przyrumienią,
Krok 7
osącz z tłuszczu w miseczce wyłożonej papierowym
Krok 8
ręcznikiem. Zagotuj 2 szklanki wody z resztą oliwy i kostką
Krok 9
do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Wrzuć oliwki, gotuj 5 minut. Zmiksuj zupę żyrafą,
Krok 10
dodaj mascarpone, jeszcze raz zmiksuj i zagotuj. Przypraw
Krok 11
pieprzem, ewentualnie posól, ale nie za dużo, bo oliwki są
Krok 12
słone. Grzanki włóż do miseczek, polej zupą i posyp natką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej