Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wpadli znajomi – oczywiście głodni. Nie ma czasu

Krok 2

na gotowanie, no to robię najszybszą na świecie

Krok 3

Całe szczęście, że mam moją „żyrafę”, czyli twister!

Krok 4

Zrób grzanki: w rondlu rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć czosnek,

Krok 5

krótko podsmaż, włóż pokrojone tosty i wymieszaj, aby

Krok 6

nasączyły się czosnkową oliwą. Smaż, aż się przyrumienią,

Krok 7

osącz z tłuszczu w miseczce wyłożonej papierowym

Krok 8

ręcznikiem. Zagotuj 2 szklanki wody z resztą oliwy i kostką

Krok 9

do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Wrzuć oliwki, gotuj 5 minut. Zmiksuj zupę żyrafą,

Krok 10

dodaj mascarpone, jeszcze raz zmiksuj i zagotuj. Przypraw

Krok 11

pieprzem, ewentualnie posól, ale nie za dużo, bo oliwki są

Krok 12

słone. Grzanki włóż do miseczek, polej zupą i posyp natką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej