Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wpadli znajomi – oczywiście głodni. Nie ma czasu

Krok 2

na gotowanie, no to robię najszybszą na świecie

Krok 3

Całe szczęście, że mam moją „żyrafę”, czyli twister!

Krok 4

Zrób grzanki: w rondlu rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć czosnek,

Krok 5

krótko podsmaż, włóż pokrojone tosty i wymieszaj, aby

Krok 6

nasączyły się czosnkową oliwą. Smaż, aż się przyrumienią,

Krok 7

osącz z tłuszczu w miseczce wyłożonej papierowym

Krok 8

ręcznikiem. Zagotuj 2 szklanki wody z resztą oliwy i kostką

Krok 9

do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Wrzuć oliwki, gotuj 5 minut. Zmiksuj zupę żyrafą,

Krok 10

dodaj mascarpone, jeszcze raz zmiksuj i zagotuj. Przypraw

Krok 11

pieprzem, ewentualnie posól, ale nie za dużo, bo oliwki są

Krok 12

słone. Grzanki włóż do miseczek, polej zupą i posyp natką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonymi oliwkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej