Zapiekane gniazda makaronowe na kapeluszach z pieczarek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane gniazda makaronowe na kapeluszach z pieczarek

Autor: Mariola

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

30 dekagramów

20 dekagramów

15 sztuk

1 sztuka

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

6 sztuk

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente z kostką rosołowa drobiową Knorr, odcedź, ostudź. Brokuł umyj, podziel na różyczki, zblanszuj w osolonym wrzątku.

Krok 2

Na patelni wysmarowanej olejem dodaj masło klarowne usmaż boczek. Przełóż do większej patelni następnie smaż każdy składnik osobno pierś z indyka, por, paprykę. Na maśle usmaż prawdziwki. Wszystkie składniki przełóż do dużej patelni i smaż około 10 minut. Dodaj kostkę Knorr do makaronu, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz przyprawę włoska do makaronu, czosnek niedźwiedzi i kostkę knorr do makaronu Na patelni grillowej usmaż kapelusze z pieczarek

Krok 3

W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułóż kapelusze z pieczarek posyp przyprawą do makaronu i solą na nich gniazdka makaronu, w środek każdego nałóż farsz,pomidory koktajlowe Pomiędzy gniazdami ułóż różyczki z brokuła posyp startym serem. Zapiekaj 15 min w temp. 180°C.

Krok 4

Gniazda makaronowe posyp świeżymi ziołami zrób dekoracje z ketchupu

Mariola

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane gniazda makaronowe na kapeluszach z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane gniazda makaronowe na kapeluszach z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane gniazda makaronowe na kapeluszach z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane gniazda makaronowe na kapeluszach z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane gniazda makaronowe na kapeluszach z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane gniazda makaronowe na kapeluszach z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane gniazda makaronowe na kapeluszach z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane gniazda makaronowe na kapeluszach z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej