Placuszki z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki z cukinii

Autor: meggotuje

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyć i zetrzeć na grubych oczkach. Odstawić na 5 minut, a następnie odlać nadmiar soku, który zgromadzi się na dnie naczynia.

Krok 2

W międzyczasie cebulę i natkę pietruszki bardzo drobno pokroić.

Krok 3

Odciśniętą cukinię połączyć z cebulą, mielonym siemieniem lnianym, otrębami oraz jajkiem. Jajko można zastąpić mąką z cieciorki, która również zwiąże całą masę.

Krok 4

Całość doprawić pieprzem, solą, chili i kminkiem.

Krok 5

Okrągłe placuszki grubości ok. 1-1,5 cm smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym/ryżowym na patelni aż do lekkiego zarumienienia.

Krok 6

Można podawać na ciepło lub zimno.

meggotuje

Dobra rada:

Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej