
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyć i zetrzeć na grubych oczkach. Odstawić na 5 minut, a następnie odlać nadmiar soku, który zgromadzi się na dnie naczynia.
Krok 2
W międzyczasie cebulę i natkę pietruszki bardzo drobno pokroić.
Krok 3
Odciśniętą cukinię połączyć z cebulą, mielonym siemieniem lnianym, otrębami oraz jajkiem. Jajko można zastąpić mąką z cieciorki, która również zwiąże całą masę.
Krok 4
Całość doprawić pieprzem, solą, chili i kminkiem.
Krok 5
Okrągłe placuszki grubości ok. 1-1,5 cm smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym/ryżowym na patelni aż do lekkiego zarumienienia.
Krok 6
Można podawać na ciepło lub zimno.

Dobra rada:
Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej