
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyć i zetrzeć na grubych oczkach. Odstawić na 5 minut, a następnie odlać nadmiar soku, który zgromadzi się na dnie naczynia.
Krok 2
W międzyczasie cebulę i natkę pietruszki bardzo drobno pokroić.
Krok 3
Odciśniętą cukinię połączyć z cebulą, mielonym siemieniem lnianym, otrębami oraz jajkiem. Jajko można zastąpić mąką z cieciorki, która również zwiąże całą masę.
Krok 4
Całość doprawić pieprzem, solą, chili i kminkiem.
Krok 5
Okrągłe placuszki grubości ok. 1-1,5 cm smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym/ryżowym na patelni aż do lekkiego zarumienienia.
Krok 6
Można podawać na ciepło lub zimno.

Dobra rada:
Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej