
Składniki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 kilogram
1 szczypta
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżka
null
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podziel żeberka na kawałki.
Krok 2
Na patelni bez tłuszczu podsmaż przyprawę „pięć smaków", sól i pieprz i kiedy zaczną pachnieć, zdejmij z ognia. Przesyp do miseczki.
Krok 3
Dodaj resztę składników marynaty, wymieszaj i zalej nimi żeberka. Odstaw na noc do lodówki.
Krok 4
Odsącz żeberka z marynaty i wszystkich soków, posyp je jedną łyżką mąki kukurydzianej i przemieszaj tak, aby mąka je dokładnie obtoczyła.
Krok 5
Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso partiami.
Krok 6
Włóż upieczone żeberka do gorącego piekarnika, a następnie podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej