
Składniki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 kilogram
1 szczypta
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżka
null
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podziel żeberka na kawałki.
Krok 2
Na patelni bez tłuszczu podsmaż przyprawę „pięć smaków", sól i pieprz i kiedy zaczną pachnieć, zdejmij z ognia. Przesyp do miseczki.
Krok 3
Dodaj resztę składników marynaty, wymieszaj i zalej nimi żeberka. Odstaw na noc do lodówki.
Krok 4
Odsącz żeberka z marynaty i wszystkich soków, posyp je jedną łyżką mąki kukurydzianej i przemieszaj tak, aby mąka je dokładnie obtoczyła.
Krok 5
Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso partiami.
Krok 6
Włóż upieczone żeberka do gorącego piekarnika, a następnie podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej