Chrupiące ciasteczka owsiane

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

178

2111 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1998 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4817 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

75 gramów

75 gramów

0.5 łyżeczki

5 łyżek

1 sztuka

50 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 200°C. Kasię rozpuść na patelni. Dodaj płatki owsiane, orzechy, cynamon oraz 1 łyżkę cukru – wszystko razem podgrzewaj ok 2-3 minuty, następnie wystudź.

Krok 2

W tym czasie roztrzep pozostały cukier z jajkiem - ubij mikserem na jasną masę. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj razem a następnie połącz z płatkami oraz masą jajeczną.

Krok 3

Przygotowane ciasto owsiane nakładaj łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko ugnieć. Ciasteczka piecz 10-15 minut na ciemnozłoty kolor.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby Twoje ciasteczka pozostały długo chrupiące, przechowuj je w puszce lub pudełku z kawałkami pergaminu.

19

Opinie o przepisie

  • Martyna  pach

    Martyna pach , 29.03.2020

    pyszne. na pewno noe raz będą gościć u nad na stole. polecam.. ja zamiast kadi dałam masło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna , 27.03.2020

    Bardzo dobre i szybkie do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • A Lucyna  Obrycka

    A Lucyna Obrycka , 14.01.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Kamieniak

    Józef Kamieniak , 23.08.2019

    Super ,dla mnie samotnego b.przydatne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 22.08.2019

    upiekę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska , 22.08.2019

    Ja po prostu musiałam go zmodyfikować i zamiast całości cynamonu dałam pół a drugie pół przyprawy do piernika i pomoeszalam orzechy włoskie z płatkami oraz kokosem i makiem wyszły niebo w gębie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Chamera

    Dominika Chamera , 08.02.2019

    Z orzechami włoskimi i miodem są po prostu przepyszne. gorąco polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 17.11.2018

    Bardzo szybko się robi i pysznie smakuje dodałam miód i żurawine a zamiast orzechów laskowych wloskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Czerwińska

    Monika Czerwińska , 19.08.2018

    można zrobić z innymi orzechami?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lea Selimi

    Lea Selimi , 19.04.2018

    czy można zrobić te ciasteczka ze zwykłą kasią?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Bień

    Iwona Bień , 24.09.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Blanka Krupa

    Blanka Krupa , 30.11.2016

    polecam dodać np; migdały, żurawinę a górę posypać sukrem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Olszówka

    Marta Olszówka , 02.07.2016

    polecam z mieszanką studencką :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pamela Kasprzyk

    Pamela Kasprzyk , 10.06.2016

    Pycha :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • merylio  pallas

    merylio pallas , 11.04.2016

    Super ciastka polecam z orzeszami ziemnymi ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Nowak

    Mariola Nowak , 07.04.2016

    bardzo dobre, od siebie dodałam posiekane rodzynki-polecam. następnym razem dodam trochę miodu dla wyostrzenia smaku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Wysocka-Ostafinska

    Angelika Wysocka-Ostafinska , 16.02.2016

    pycha Zawsze wychodzą dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda borek

    magda borek , 01.02.2016

    spoczko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące ciasteczka owsianeChrupiące ciasteczka owsiane

Masz ochotę na drobną słodką przekąskę? Upiecz chrupiące ciasteczka owsiane. Będą doskonałym uzupełnieniem podwieczorku, drugiego śniadania, a także smacznym dodatkiem do kawy. Zrobisz je bardzo szybko. Wystarczy, że połączysz ze sobą suche składniki, jajka ubijesz z cukrem, a na patelni rozpuścisz tłuszcz i podgrzejesz w nim płatki z cynamonem i wybranymi dodatkami. Proponujemy orzechy laskowe, ale pasować będą także włoskie, pistacjowe oraz migdały. Oprócz orzechów świetnie sprawdzą się też inne bakalie: rodzynki, suszona żurawina lub morele, a także kawałki miąższu kokosowego. Składniki połącz, wymieszaj dokładnie i układaj łyżeczką na blasze, spłaszczając każdą porcję tak, by nabrała kształtu ciasteczka. Upiecz i wystudź na kratce. Będą już gotowe do jedzenia, ale jeśli lubisz bardziej urozmaicone wypieki, rozpuść gorzką lub mleczną czekoladę. Następnie za pomocą małej szprycy zrób z niej wzorki na wystudzonych ciasteczkach. Chrupiące owsiane ciasteczka to dowód na to, że pieczenie może być proste – spróbuj!