Ciasteczka bakaliowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

43

211 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
140 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

451 osób wydrukowało

Pobierz pdf

728 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż: mąkę pszenną, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtko i Kasię. Wymieszaj mikserem.

Ciasteczka bakaliowe - Krok 1

Krok 2

Dodaj posiekaną mieszankę keksową i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Jeszcze raz szybko wymieszaj.

Ciasteczka bakaliowe - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć na elastyczne ciasto.

Ciasteczka bakaliowe - Krok 3

Krok 4

Z ciasta uformuj wałek. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na kilka godzin do zamrażarki.

Ciasteczka bakaliowe - Krok 4

Krok 5

Zmrożone ciasto pokrój bardzo ostrym nożem na ciasteczka o grubości 1/2 cm.

Ciasteczka bakaliowe - Krok 5

Krok 6

Boki każdego ciasteczka możesz dodatkowo posmarować białkiem i obtoczyć z cukrze. Ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w 180 st.C 10 - 15 minut.

Ciasteczka bakaliowe - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • ewa backer

    ewa backer

    są super smaczne i łatwe w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka bakalioweCiasteczka bakaliowe

Ciasteczka bakaliowe to łatwy w przygotowaniu wypiek, idealny jako słodka przekąska podana z okazji świąt Bożego Narodzenia. Aby je przyrządzić, wymieszaj składniki na ciasto, m.in. mąkę pszenną (najlepiej tortową) z kandyzowanymi owocami. Wybierz np. skórkę pomarańczową, owoce papai i kostki ananasa lub użyj gotowej mieszanki keksowej. Cukier wanilinowy z powodzeniem zastąpisz miodem. Opcjonalnie możesz wzbogacić przepis o płatki owsiane górskie, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodatek kakao i cynamonu nada natomiast wypiekom intensywnego smaku i korzennego aromatu. Zagnieć ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Pamiętaj, że uformowane w wałek musi się schłodzić w zamrażarce. Kiedy będzie już dostatecznie zimne, pokrój je w plastry, a następnie obtocz brzegi ciasteczek w białym lub trzcinowym cukrze. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy wypieki będą gotowe, zawiąż je kolorową wstążką – sprawdzą się jako prezent podczas świątecznych odwiedzin. Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj smaczne ciasteczka.