Ciasteczka bakaliowe

- Krok 1Do miski włóż: mąkę pszenną, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtko i Kasię. Wymieszaj mikserem.
- Krok 2Dodaj posiekaną mieszankę keksową i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Jeszcze raz szybko wymieszaj.
- Krok 3Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć na elastyczne ciasto.
- Krok 4Z ciasta uformuj wałek. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na kilka godzin do zamrażarki.
- Krok 5Zmrożone ciasto pokrój bardzo ostrym nożem na ciasteczka o grubości 1/2 cm.
- Krok 6Boki każdego ciasteczka możesz dodatkowo posmarować białkiem i obtoczyć z cukrze. Ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w 180 st.C 10 - 15 minut.

Ciasteczka bakaliowe to łatwy w przygotowaniu wypiek, idealny jako słodka przekąska podana z okazji świąt Bożego Narodzenia. Aby je przyrządzić, wymieszaj składniki na ciasto, m.in. mąkę pszenną (najlepiej tortową) z kandyzowanymi owocami. Wybierz np. skórkę pomarańczową, owoce papai i kostki ananasa lub użyj gotowej mieszanki keksowej. Cukier wanilinowy z powodzeniem zastąpisz miodem. Opcjonalnie możesz wzbogacić przepis o płatki owsiane górskie, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodatek kakao i cynamonu nada natomiast wypiekom intensywnego smaku i korzennego aromatu. Zagnieć ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Pamiętaj, że uformowane w wałek musi się schłodzić w zamrażarce. Kiedy będzie już dostatecznie zimne, pokrój je w plastry, a następnie obtocz brzegi ciasteczek w białym lub trzcinowym cukrze. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy wypieki będą gotowe, zawiąż je kolorową wstążką – sprawdzą się jako prezent podczas świątecznych odwiedzin. Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj smaczne ciasteczka.