Ciasteczka owsiane

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 kilograma

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płatki owsiane zalej szklanką mleka, wymieszaj.

Krok 2

Poczekaj, aż zmiękną około 15 minut.

Krok 3

Kasię rozpuść na ogniu, dodaj cukier, kakao.

Krok 4

Mieszaj do rozpuszczenia.

Krok 5

Do masy dodaj trochę aromatu.

Krok 6

Połącz masę z płatkami owsianymi i dokładnie wymieszaj, dodając bakalie w czekoladzie.

Krok 7

Uformuj ciasteczka i poukładaj na blasze (możesz użyć folii aluminiowej).

Krok 8

Piecz w temp. 220 stopni do zarumienienia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka owsianeCiasteczka owsiane

Ciasteczka z płatków owsianych są idealnym rozwiązaniem na szybką słodką przekąskę. Możesz je podać do kawy, owocowej herbaty lub gorącego mleka. Są nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu. Wystarczy, że wszystkie składniki zagnieciesz razem tak, aby powstała gładka i nie rozpadająca się masa. Następnie ulepione kulki uformujesz w odpowiednie kształty i ułożysz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka owsiane piecz w temperaturze 180° C. Pamiętaj, że ciasteczka podczas pieczenia bardzo szybko rosną na boki, dlatego układając je na blaszce, zachowaj większe odstępy. Przepis w bardzo prosty sposób można modyfikować, zamieniając lub dodając składniki np. dosypując rozmaitych dodatków bakaliowych lub wiórków kokosowych. Możesz także zamiast mąki pszennej użyć mąki jaglanej lub z amarantusa, a zamiast zwykłych płatków owsianych dodać płatki w wersji bezglutenowej. Zainspiruj się tym przepisem i zrób chrupiące ciasteczka owsiane! Życzymy smacznego.