Ciasteczka owsiane

- Krok 1Płatki owsiane zalej szklanką mleka, wymieszaj.
- Krok 2Poczekaj, aż zmiękną około 15 minut.
- Krok 3Kasię rozpuść na ogniu, dodaj cukier, kakao.
- Krok 4Mieszaj do rozpuszczenia.
- Krok 5Do masy dodaj trochę aromatu.
- Krok 6Połącz masę z płatkami owsianymi i dokładnie wymieszaj, dodając bakalie w czekoladzie.
- Krok 7Uformuj ciasteczka i poukładaj na blasze (możesz użyć folii aluminiowej).
- Krok 8Piecz w temp. 220 stopni do zarumienienia.
Ciasteczka z płatków owsianych są idealnym rozwiązaniem na szybką słodką przekąskę. Możesz je podać do kawy, owocowej herbaty lub gorącego mleka. Są nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu. Wystarczy, że wszystkie składniki zagnieciesz razem tak, aby powstała gładka i nie rozpadająca się masa. Następnie ulepione kulki uformujesz w odpowiednie kształty i ułożysz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka owsiane piecz w temperaturze 180° C. Pamiętaj, że ciasteczka podczas pieczenia bardzo szybko rosną na boki, dlatego układając je na blaszce, zachowaj większe odstępy. Przepis w bardzo prosty sposób można modyfikować, zamieniając lub dodając składniki np. dosypując rozmaitych dodatków bakaliowych lub wiórków kokosowych. Możesz także zamiast mąki pszennej użyć mąki jaglanej lub z amarantusa, a zamiast zwykłych płatków owsianych dodać płatki w wersji bezglutenowej. Zainspiruj się tym przepisem i zrób chrupiące ciasteczka owsiane! Życzymy smacznego.