Ciasteczka owsiane

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płatki owsiane zalej szklanką mleka, wymieszaj.

Krok 2

Poczekaj, aż zmiękną około 15 minut.

Krok 3

Kasię rozpuść na ogniu, dodaj cukier, kakao.

Krok 4

Mieszaj do rozpuszczenia.

Krok 5

Do masy dodaj trochę aromatu.

Krok 6

Połącz masę z płatkami owsianymi i dokładnie wymieszaj, dodając bakalie w czekoladzie.

Krok 7

Uformuj ciasteczka i poukładaj na blasze (możesz użyć folii aluminiowej).

Krok 8

Piecz w temp. 220 stopni do zarumienienia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka owsianeCiasteczka owsiane

Ciasteczka z płatków owsianych są idealnym rozwiązaniem na szybką słodką przekąskę. Możesz je podać do kawy, owocowej herbaty lub gorącego mleka. Są nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu. Wystarczy, że wszystkie składniki zagnieciesz razem tak, aby powstała gładka i nie rozpadająca się masa. Następnie ulepione kulki uformujesz w odpowiednie kształty i ułożysz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka owsiane piecz w temperaturze 180° C. Pamiętaj, że ciasteczka podczas pieczenia bardzo szybko rosną na boki, dlatego układając je na blaszce, zachowaj większe odstępy. Przepis w bardzo prosty sposób można modyfikować, zamieniając lub dodając składniki np. dosypując rozmaitych dodatków bakaliowych lub wiórków kokosowych. Możesz także zamiast mąki pszennej użyć mąki jaglanej lub z amarantusa, a zamiast zwykłych płatków owsianych dodać płatki w wersji bezglutenowej. Zainspiruj się tym przepisem i zrób chrupiące ciasteczka owsiane! Życzymy smacznego.