Ciasto czekoladowe z gruszkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

417

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

20 dekagramów

20 dekagramów

1 opakowanie

25 dekagramów

5 sztuk

3 łyżki

5 szklanek

7 sztuk

10 dekagramów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć na jednolitą masę z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami.

Krok 2

Zmiksować (lub utrzeć w makutrze) z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, orzechami, kakao i mlekiem.

Krok 3

Na koniec ciasto wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.

Krok 4

Ciasto wyłożyć na natłuszczonej i posypanej bułką tartą brytfance.

Krok 5

Powierzchnię wyrównać nożem.

Krok 6

Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście.

Krok 7

Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.

Krok 8

Po wyjęciu posmarować podgrzanym dżemem. Ps. Nie trzeba dodawać orzechów, jednakże lepsze jest z nimi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe z gruszkamiCiasto czekoladowe z gruszkami

Masz ochotę na coś słodkiego? Upiecz pyszne ciasto czekoladowe z gruszkami. Jest puszyste i łatwe do przyrządzenia, a także do podzielenia. Świetnie pasuje do popołudniowej kawy albo herbaty. Od czego zacząć? Najpierw kostkę do pieczenia utrzyj na jednolitą masę z cukrem i żółtkami – najlepiej sprawdzi się drobny cukier do wypieków, którego kryształki pozostaną niewyczuwalne w cieście (może być też cukier brązowy). Następnie zmiksuj powstałą masę z mąką, proszkiem do pieczenia, dowolnymi orzechami oraz naturalnym gorzkim kakao. Przełóż do blaszki, wyrównaj powierzchnię ciasta i ułóż na niej plasterki gruszek (sprawdzą się odmiany: klapsy i lukasówki). Ciasto czekoladowe z gruszkami będzie doskonale komponować się z dżemem morelowym lub brzoskwiniowym. Jeśli lubisz mocno czekoladowe wypieki, przygotuj do niego polewę na bazie kakao albo roztopionej w śmietance tabliczki gorzkiej czekolady, i posyp prażonymi orzechami. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje to ciasto i upiecz je dla najbliższych!