Ciasto marcepanowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

18

104 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

200 gramów

100 gramów

4 sztuki

250 gramów

75 gramów

1 łyżka

masa marcepanowa:

25 dekagramów

25 dekagramów

120 mililitrów

1 sztuka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto marcepanowe: Mikserem ustawionym na maksymalne obroty utrzyj masą marcepanową z miękką Kasią, dodając stopniowo cukier i po jednym jajku.

Krok 2

Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiej i dodawaj po łyżce do masy ciągle ucierając.

Krok 3

Włóż ciasto do posmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą formy. Piecz ok. 60 min. w temp. 170 st. C.

Krok 4

Prosta masa marcepanowa: migdały należy sparzyć, obrać i zemleć maszynką. Z cukru, wody i octu należy ugotować syrop.

Krok 5

Nieco schłodzony syrop ucieramy, dodając sok z cytryny i migdały. Marcepan gotowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marcepanoweCiasto marcepanowe

Puszysta marcepanowa babka idealnie sprawdzi się jako wypiek na wielkanocny stół. Pierwszym krokiem do upieczenia tego ciasta jest przygotowanie masy marcepanowej. Do jej zrobienia potrzebujesz migdałów – obierz je ze skórki i zmiel w maszynce na jednolitą masę. Następnie utrzyj ją z syropem, ugotowanym wcześniej na bazie wody, cukru i soku z cytryny. Gotową marcepanową masę wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach z miękką kostką do pieczenia. Stopniowo dodawaj jajka oraz cukier. Ciągle ucierając, wsyp do masy mąkę pszenną i ziemniaczaną – przesiane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do wysmarowanej dokładnie tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy z kominem i piecz przez sugerowany czas. Upieczoną i przestudzoną babkę oprósz obficie cukrem pudrem lub udekoruj cytrusowym lukrem i kandyzowanymi owocami. Możesz również oblać ją polewą z białej czekolady i posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Koniecznie upiecz ciasto marcepanowe – będzie idealne nie tylko na święta wielkanocne.