Ciasto marchewkowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1387

70 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 szklanki

4 sztuki

0.5 szklanki

2 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuścić.

Krok 2

Jaja zmiksować z cukrem, dodać połowę mąki połączonej z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wszystko wymieszać.

Krok 3

Dodać startą marchewkę, wsypać resztę mąki, połączyć.

Krok 4

Następnie wlać ostudzoną Kasię i wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 5

Przelać ciasto do formy (o średnicy ok. 26 cm) wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.

Krok 6

Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

1

Opinie o przepisie

  • MARCELINA AKUCZONEK

    MARCELINA AKUCZONEK, 08.04.2017

    Skusiłam się na tą wersję przepisu, gdyż nie posiadałam w domu oleju. Moje wrażenia: zbyt dużo mąki, ciasto wyszło gęste i nie dało się go "przelać" do blaszki, nie urosło tak jak zazwyczaj mi wyrastało w piekarniku, kolor też bladziutki, nie jest "marchewkowy", w smaku jak sucha babka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Currywurst
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to dobra propozycja na słodką przekąskę. Szczególnie, jeśli jego smak wzbogacisz korzennymi przyprawami, takimi jak cynamon, goździki oraz gałka muszkatołowa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis nieco modyfikować, np. dodając swoje ulubione składniki. Starta marchewka wspaniale będzie się komponowała nie tylko z pokruszonymi orzechami, ale również z rodzynkami, migdałami, a nawet suszonymi owocami. Podczas pieczenia, marchewka mięknie, dzięki czemu wypiek zyskuje gęstą konsystencję. Zanim jednak pokroisz ciasto na kawałki, udekoruj je przygotowaną wcześniej polewą (wystarczy, że serek wymieszasz ze startą skórką cytryny). Dobrym pomysłem będzie także skropienie placka sokiem z połowy pomarańczy lub posypanie go cukrem pudrem. Tak przygotowany serwuj z sokiem pomarańczowym, zbożową kawą lub gorącą czekoladą. Pamiętaj, że ciasto marchewkowe możesz również podać w wersji wegańskiej (do jego przygotowania użyj oleju, a jajka zastąp bananem lub kaszą jaglaną). Smacznego!