Ciasto midowo-biszkoptowe z masą brzoskwiniową. przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto midowo-biszkoptowe z masą brzoskwiniową.

Autor: Karolina Nowak

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
18 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

0.5 szklanki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

4 sztuki

2 łyżeczki

4 sztuki

8 łyżek

4 łyżki

4 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 litr

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie ciasta miodowego: Jajka ubić z cukrem, dodać przyprawę, nadal mieszać. Dodawać stopniowo na przemian mąkę, olej, miód i herbatę. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec ok. 40- 50 min w temp. 180.

Krok 2

Wykonanie biszkoptu z makiem : Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Do ubitej masy dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 30-40 minut.

Krok 3

Wykonanie masy: Budynie z cukrem rozpuścić w 1,5 szkl. soku, resztę zagotować. Wlać rozczyn do gotującego się soku. Mieszać na wolnym ogniu do zgęstnienia masy.

Krok 4

Łączenie warstw: Ciasto miodowe przeciąć na dwie części. Na jedną wlać połowę masy budyniowej (jeszcze ciepłej), na to nałożyć biszkopt, wylać resztę masy i przykryć ciastem miodowym. Wierzch polać polewą kakaową. Sama posypałam na wierzch jeszcze pokruszone ciasto miodowe.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto midowo-biszkoptowe z masą brzoskwiniową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto midowo-biszkoptowe z masą brzoskwiniową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto midowo-biszkoptowe z masą brzoskwiniową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto midowo-biszkoptowe z masą brzoskwiniową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto midowo-biszkoptowe z masą brzoskwiniową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto midowo-biszkoptowe z masą brzoskwiniową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto midowo-biszkoptowe z masą brzoskwiniową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto midowo-biszkoptowe z masą brzoskwiniową. - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej