Deser dla dzieci "Robaczek" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser dla dzieci "Robaczek"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
69 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nożem z ząbkami wytnij z wafli małe trójkąty.

Krok 2

Skróć rurki tak, by miały 3-4 cm długości.

Krok 3

Na zmrożony talerz nałóż dużą kulkę lodów śmietankowych – to głowa robaczka.

Krok 4

Za nią ułóż 3-4 mniejsze kulki lodów o różnych smakach (brzoskwiniowym, ananasowym, śmietankowym) – to tułów robaczka.

Krok 5

Między kulkami tułowia umieść trójkąty z wafli, a z rurek zrób skrzydełka.

Krok 6

Na główce umieść nos z waflowego trójkąta i oczy z czekoladowych drażetek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser dla dzieci "Robaczek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser dla dzieci "Robaczek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser dla dzieci "Robaczek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser dla dzieci "Robaczek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser dla dzieci "Robaczek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser dla dzieci "Robaczek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser dla dzieci "Robaczek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser dla dzieci "Robaczek" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser dla dzieci "Robaczek"Deser dla dzieci "Robaczek"

Deser lodowy „robaczek” to barwna lodowa kompozycja, która swoim smakiem i kolorowym wyglądem będzie wyróżniała się na każdym stole. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą różne smaki lodów. Wykorzystaj np. mieszankę tropikalną z lodami śmietankowymi, brzoskwiniowymi i ananasowymi. Jeśli chcesz, możesz wydłużyć „robaczka”, dołączając do niego kolejne gałki o innych smakach – truskawkowym albo orzechowym. Oddziel je waflami, z których wykonasz też nos lodowego stworka. Rurki posłużą Ci natomiast za skrzydła. Gałka na początku powinna być największa, gdyż stanowić będzie głowę „robaczka”. Jego oczy zrób z rodzynków lub kolorowych drażetek. Dołóż także rurki, jeśli chcesz, by powstały czułki. Całość udekoruj świeżymi owocami, kolorową posypką lub sosem owocowym. Czekoladową, gęstą masą warto też domalować wzorki na ogonie. Stwórz paski lub kropki, które sprawią, że lodowy stworek będzie wyglądał jeszcze radośniej i apetyczniej. Jeśli masz ochotę na kolorowy, pyszny deser lodowy, wypróbuj właśnie ten!