
Składniki
4 sztuki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
200 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Osuszone udka natrzyj rozgniecionym czosnkiem i posyp majerankiem. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2
W misce rozmieszaj wino, 200 ml wody oraz Fix Knorr. Dodaj żurawinę.

Krok 3
Cebulę oraz jabłka pokrój w cząstki i przesmaż wraz z rozmarynem na rozgrzanej patelni. Wlej przygotowany Fix i zagotuj.

Krok 4
W naczyniu żaroodpornym ułóż udka. Wlej przygotowany Fix, dodaj jabłka i pozostałe składniki. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 80 minut.

Krok 5
Po tym czasie naczynie odkryj. Sos wraz z jabłkami zlej do rondelka, przetrzyj przez sito i dopraw do smaku.

Krok 6
Mięso z powrotem umieść w piekarniku i zapiecz na ruszcie, aby skórka była chrupiąca. Gotowe udka podawaj z sosem i purée.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona kaczka z jabłkami
Niezwykle szlachetne, a przecież powszechnie dostępne, mięso kaczki ma niesłuszną renomę trudnego w przygotowaniu – nasz przepis na kaczkę smażoną z jabłkami udowadnia, że nie taki diabeł straszny. Wystarczy znać kilka reguł przyrządzania mięsa, by zawsze rozpływało się w ustach. Duszona kaczka z jabłkami jest o wiele prostsza do przygotowania niż może się wydawać. Podejmij to kulinarne wyzwanie, a przekonasz się, że dla chcącego nic trudnego.
Dla kogo? Owoce bardzo dobrze komponują się z ciemnym mięsem kaczki, nadając jej delikatnej słodyczy i soczystości – sok z owoców sprawia, że mięso kruszeje. Duszona kaczka podbije serca miłośników wykwintnych mięsnych specjałów.
Na jaką okazję? Kaczka duszona w jabłkach to typowo polski zestaw, który możesz podać na rodzinne uroczystości lub wystawną kolację we dwoje. To danie, którym zaimponujesz rodzicom, teściom, dziadkom i wszystkim znajomym.
Czy wiesz, że? By kaczka duszona była miękka, potrzebuje czasu. Mięso musi poleżeć najpierw w marynacie, potem w piekarniku, ale cierpliwość się opłaca. W tym przepisie kaczkę z jabłkami dusi się w czerwonym winie, więc podaj je także w kieliszku, gdy potrawa będzie już gotowa.
Dla urozmaicenia: Duszona kaczka z powodzeniem można łączyć z różnorodnymi dodatkami. By obiad był kompletny, do kaczki duszonej z jabłkami podaj ziemniaczane purée, kluski śląskie, kaszę perłową albo gryczaną.