Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina

- Krok 1Mięso zalej marynatą i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin do skruszenia.
- Krok 2Po tym czasie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temp. 180 stopni około 60 minut.
- Krok 3Zaprawę winną gotuj na wolnym ogniu aż około połowy wyparuje i przecedź.
- Krok 4Dodaj żurawinę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotuj. Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika, pokrój na plastry i polej sosem.
- Krok 5Marynatę do mięs Knorr połącz z winem, jałowcem, liściem laurowym, zielem angielskim i gałązkami rozmarynu.
Sekret dobrze przyrządzonej dziczyzny tkwi w odpowiednim rodzaju mięsa oraz smacznych dodatkach. Na wyjątkową okazję lub świąteczny obiad spróbuj przyrządzić np. schab z sarny z żurawiną. Mięso należy wcześniej zamarynować, aby stało się kruche. Wykorzystaj do tego gotową marynatę do mięs, liście laurowe, ziele angielskie, gałązki rozmarynu oraz jałowiec. Tak doprawiony schab piecz w temperaturze 180° C, co jakiś czas sprawdzając jego miękkość. Oddzielnie przygotuj do niego sos żurawinowy na bazie bulionu warzywnego. Zadbaj o jego dobrą konsystencję, sięgając po niewielką ilość mąki ziemniaczanej. Opcjonalnie dodaj do niego także zaprawę winną. Dziczyznę podawaj na ciepło, najlepiej pokrojoną w plastry i polaną aromatycznym sosem. Świetnie będzie komponować się ze świeżym, chrupkim pieczywem lub ziemniakami z rusztu. Ponadto dobrą alternatywą dla sosu żurawinowego okazać się może intensywny sos grzybowy ze świeżych bądź suszonych grzybów. Co sądzisz o tej propozycji na dziczyznę? Wypróbuj i podziel się opinią.