Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

5

28 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

50 gramów

0.75 litra

3 sztuki

6 ziaren

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zalej marynatą i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin do skruszenia.

Krok 2

Po tym czasie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temp. 180 stopni około 60 minut.

Krok 3

Zaprawę winną gotuj na wolnym ogniu aż około połowy wyparuje i przecedź.

Krok 4

Dodaj żurawinę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotuj. Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika, pokrój na plastry i polej sosem.

Krok 5

Marynatę do mięs Knorr połącz z winem, jałowcem, liściem laurowym, zielem angielskim i gałązkami rozmarynu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego winaDziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina

Sekret dobrze przyrządzonej dziczyzny tkwi w odpowiednim rodzaju mięsa oraz smacznych dodatkach. Na wyjątkową okazję lub świąteczny obiad spróbuj przyrządzić np. schab z sarny z żurawiną. Mięso należy wcześniej zamarynować, aby stało się kruche. Wykorzystaj do tego gotową marynatę do mięs, liście laurowe, ziele angielskie, gałązki rozmarynu oraz jałowiec. Tak doprawiony schab piecz w temperaturze 180° C, co jakiś czas sprawdzając jego miękkość. Oddzielnie przygotuj do niego sos żurawinowy na bazie bulionu warzywnego. Zadbaj o jego dobrą konsystencję, sięgając po niewielką ilość mąki ziemniaczanej. Opcjonalnie dodaj do niego także zaprawę winną. Dziczyznę podawaj na ciepło, najlepiej pokrojoną w plastry i polaną aromatycznym sosem. Świetnie będzie komponować się ze świeżym, chrupkim pieczywem lub ziemniakami z rusztu. Ponadto dobrą alternatywą dla sosu żurawinowego okazać się może intensywny sos grzybowy ze świeżych bądź suszonych grzybów. Co sądzisz o tej propozycji na dziczyznę? Wypróbuj i podziel się opinią.