Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina
trudne
74 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
50 gramów
0.75 litra
3 sztuki
6 ziaren
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso zalej marynatą i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin do skruszenia.
Krok 2
Po tym czasie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temp. 180 stopni około 60 minut.
Krok 3
Zaprawę winną gotuj na wolnym ogniu aż około połowy wyparuje i przecedź.
Krok 4
Dodaj żurawinę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotuj. Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika, pokrój na plastry i polej sosem.
Krok 5
Marynatę do mięs Knorr połącz z winem, jałowcem, liściem laurowym, zielem angielskim i gałązkami rozmarynu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina
Sekret dobrze przyrządzonej dziczyzny tkwi w odpowiednim rodzaju mięsa oraz smacznych dodatkach. Na wyjątkową okazję lub świąteczny obiad spróbuj przyrządzić np. schab z sarny z żurawiną. Mięso należy wcześniej zamarynować, aby stało się kruche. Wykorzystaj do tego gotową marynatę do mięs, liście laurowe, ziele angielskie, gałązki rozmarynu oraz jałowiec. Tak doprawiony schab piecz w temperaturze 180° C, co jakiś czas sprawdzając jego miękkość. Oddzielnie przygotuj do niego sos żurawinowy na bazie bulionu warzywnego. Zadbaj o jego dobrą konsystencję, sięgając po niewielką ilość mąki ziemniaczanej. Opcjonalnie dodaj do niego także zaprawę winną. Dziczyznę podawaj na ciepło, najlepiej pokrojoną w plastry i polaną aromatycznym sosem. Świetnie będzie komponować się ze świeżym, chrupkim pieczywem lub ziemniakami z rusztu. Ponadto dobrą alternatywą dla sosu żurawinowego okazać się może intensywny sos grzybowy ze świeżych bądź suszonych grzybów. Co sądzisz o tej propozycji na dziczyznę? Wypróbuj i podziel się opinią.