Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina
trudne
75 osób zapisało

Składniki
800 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
50 gramów
0.75 litra
3 sztuki
6 ziaren
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso zalej marynatą i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin do skruszenia.
Krok 2
Po tym czasie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temp. 180 stopni około 60 minut.
Krok 3
Zaprawę winną gotuj na wolnym ogniu aż około połowy wyparuje i przecedź.
Krok 4
Dodaj żurawinę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotuj. Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika, pokrój na plastry i polej sosem.
Krok 5
Marynatę do mięs Knorr połącz z winem, jałowcem, liściem laurowym, zielem angielskim i gałązkami rozmarynu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina
Sekret dobrze przyrządzonej dziczyzny tkwi w odpowiednim rodzaju mięsa oraz smacznych dodatkach. Na wyjątkową okazję lub świąteczny obiad spróbuj przyrządzić np. schab z sarny z żurawiną. Mięso należy wcześniej zamarynować, aby stało się kruche. Wykorzystaj do tego gotową marynatę do mięs, liście laurowe, ziele angielskie, gałązki rozmarynu oraz jałowiec. Tak doprawiony schab piecz w temperaturze 180° C, co jakiś czas sprawdzając jego miękkość. Oddzielnie przygotuj do niego sos żurawinowy na bazie bulionu warzywnego. Zadbaj o jego dobrą konsystencję, sięgając po niewielką ilość mąki ziemniaczanej. Opcjonalnie dodaj do niego także zaprawę winną. Dziczyznę podawaj na ciepło, najlepiej pokrojoną w plastry i polaną aromatycznym sosem. Świetnie będzie komponować się ze świeżym, chrupkim pieczywem lub ziemniakami z rusztu. Ponadto dobrą alternatywą dla sosu żurawinowego okazać się może intensywny sos grzybowy ze świeżych bądź suszonych grzybów. Co sądzisz o tej propozycji na dziczyznę? Wypróbuj i podziel się opinią.


































