Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

4

28 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

50 gramów

0.75 litra

3 sztuki

6 ziaren

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zalej marynatą i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin do skruszenia.

Krok 2

Po tym czasie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temp. 180 stopni około 60 minut.

Krok 3

Zaprawę winną gotuj na wolnym ogniu aż około połowy wyparuje i przecedź.

Krok 4

Dodaj żurawinę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotuj. Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika, pokrój na plastry i polej sosem.

Krok 5

Marynatę do mięs Knorr połącz z winem, jałowcem, liściem laurowym, zielem angielskim i gałązkami rozmarynu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego winaDziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina

Sekret dobrze przyrządzonej dziczyzny tkwi w odpowiednim rodzaju mięsa oraz smacznych dodatkach. Na wyjątkową okazję lub świąteczny obiad spróbuj przyrządzić np. schab z sarny z żurawiną. Mięso należy wcześniej zamarynować, aby stało się kruche. Wykorzystaj do tego gotową marynatę do mięs, liście laurowe, ziele angielskie, gałązki rozmarynu oraz jałowiec. Tak doprawiony schab piecz w temperaturze 180° C, co jakiś czas sprawdzając jego miękkość. Oddzielnie przygotuj do niego sos żurawinowy na bazie bulionu warzywnego. Zadbaj o jego dobrą konsystencję, sięgając po niewielką ilość mąki ziemniaczanej. Opcjonalnie dodaj do niego także zaprawę winną. Dziczyznę podawaj na ciepło, najlepiej pokrojoną w plastry i polaną aromatycznym sosem. Świetnie będzie komponować się ze świeżym, chrupkim pieczywem lub ziemniakami z rusztu. Ponadto dobrą alternatywą dla sosu żurawinowego okazać się może intensywny sos grzybowy ze świeżych bądź suszonych grzybów. Co sądzisz o tej propozycji na dziczyznę? Wypróbuj i podziel się opinią.