Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

5

heart
28 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

50 gramów

0.75 litra

3 sztuki

6 ziaren

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zalej marynatą i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin do skruszenia.

Krok 2

Po tym czasie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temp. 180 stopni około 60 minut.

Krok 3

Zaprawę winną gotuj na wolnym ogniu aż około połowy wyparuje i przecedź.

Krok 4

Dodaj żurawinę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotuj. Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika, pokrój na plastry i polej sosem.

Krok 5

Marynatę do mięs Knorr połącz z winem, jałowcem, liściem laurowym, zielem angielskim i gałązkami rozmarynu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego winaDziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina

Sekret dobrze przyrządzonej dziczyzny tkwi w odpowiednim rodzaju mięsa oraz smacznych dodatkach. Na wyjątkową okazję lub świąteczny obiad spróbuj przyrządzić np. schab z sarny z żurawiną. Mięso należy wcześniej zamarynować, aby stało się kruche. Wykorzystaj do tego gotową marynatę do mięs, liście laurowe, ziele angielskie, gałązki rozmarynu oraz jałowiec. Tak doprawiony schab piecz w temperaturze 180° C, co jakiś czas sprawdzając jego miękkość. Oddzielnie przygotuj do niego sos żurawinowy na bazie bulionu warzywnego. Zadbaj o jego dobrą konsystencję, sięgając po niewielką ilość mąki ziemniaczanej. Opcjonalnie dodaj do niego także zaprawę winną. Dziczyznę podawaj na ciepło, najlepiej pokrojoną w plastry i polaną aromatycznym sosem. Świetnie będzie komponować się ze świeżym, chrupkim pieczywem lub ziemniakami z rusztu. Ponadto dobrą alternatywą dla sosu żurawinowego okazać się może intensywny sos grzybowy ze świeżych bądź suszonych grzybów. Co sądzisz o tej propozycji na dziczyznę? Wypróbuj i podziel się opinią.