
Składniki
null szczypt
50 gramów
2 łyżki
1 łyżka
300 gramów
1 łyżka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę namocz przez całą noc.
Krok 2
Następnego dnia śliwki zalej 3 szklankami przegotowanej wody i odstaw na 3 godziny, następnie ugotuj, mają być miękkie.
Krok 3
Fasolę odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości około 1,5 godziny, posól.
Krok 4
Wyjmij kilka śliwek, resztę razem z wywarem zmiksuj z dodatkiem miodu, masła i skórki cytrynowej. Dopraw solą i gałką.
Krok 5
Ugotowana fasolę dodaj do zmiksowanych śliwek.
Krok 6
Odłożone wcześniej śliwki pokrój na kawałki i razem z rodzynkami dodaj do garnka z fasolą. Zupę gotuj jeszcze około 4 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej