Wigilijna zupa fasolowa ze śliwkami suszonymi | Przepisy.pl pixel

Fasolowa z suszonymi śliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null szczypt

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

300 gramów

1 łyżka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz przez całą noc.

Krok 2

Następnego dnia śliwki zalej 3 szklankami przegotowanej wody i odstaw na 3 godziny, następnie ugotuj, mają być miękkie.

Krok 3

Fasolę odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości około 1,5 godziny, posól.

Krok 4

Wyjmij kilka śliwek, resztę razem z wywarem zmiksuj z dodatkiem miodu, masła i skórki cytrynowej. Dopraw solą i gałką.

Krok 5

Ugotowana fasolę dodaj do zmiksowanych śliwek.

Krok 6

Odłożone wcześniej śliwki pokrój na kawałki i razem z rodzynkami dodaj do garnka z fasolą. Zupę gotuj jeszcze około 4 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej