Wigilijna zupa fasolowa ze śliwkami suszonymi | Przepisy.pl pixel

Fasolowa z suszonymi śliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null szczypt

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

300 gramów

1 łyżka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz przez całą noc.

Krok 2

Następnego dnia śliwki zalej 3 szklankami przegotowanej wody i odstaw na 3 godziny, następnie ugotuj, mają być miękkie.

Krok 3

Fasolę odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości około 1,5 godziny, posól.

Krok 4

Wyjmij kilka śliwek, resztę razem z wywarem zmiksuj z dodatkiem miodu, masła i skórki cytrynowej. Dopraw solą i gałką.

Krok 5

Ugotowana fasolę dodaj do zmiksowanych śliwek.

Krok 6

Odłożone wcześniej śliwki pokrój na kawałki i razem z rodzynkami dodaj do garnka z fasolą. Zupę gotuj jeszcze około 4 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka gyros z makaronem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej