Galaretka z kurczaka, surówka z marchewki

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1543.9 kJ / 369 Kcal | 19 % |
Tłuszcz | 14.5 g | 21 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 3.1 g | 16 % |
Węglowodany | 44.4 g | 17 % |
w tym cukry | 4.9 g | 5 % |
Błonnik | 8.9 g | - |
Białko | 23.4 g | 47 % |
Sól | 3.2 g | 54 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 529 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 1 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Z kurczaka zdejmij skórę, ugotuj razem z marchewką i pietruszką do miękkości.
- Krok 2Mięso z kurczaka rozdrobnij, marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę. W gorącym bulionie rozpuść żelatynę, dopraw do smaku, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dodaj siekaną natkę pietruszki. Do miseczki włóż rozdrobnionego kurczaka, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w kostkę, groszek i kukurydzę, zalej zimnym bulionem i wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
- Krok 3Marchewkę utrzyj na drobnej tarce jarzynowej, skrop oliwą z oliwek i sokiem z mandarynki.
- Krok 4Galaretkę z kurczaka podawaj z surówką i pieczywem posmarowanym Florą ProActiv.
Przygotowanie