Zupa z zielonej soczewicy: z ziemniakami, najlepsza | Przepisy.pl pixel

Gęsta zupa z zielonej soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

heart
626 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1743 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

500 mililitrów

1 pęczek

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę i smaż cebulę oraz czosnek.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 2

Krok 3

Jak się zrumienią, dodaj selera i marchew.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 3

Krok 4

Po kilku minutach smażenia wlej bulion i całość zagotuj.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj soczewicę i ziemniaki. Żeby wydobyć bogaty smak dania dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i całość gotuj, aż zupa zrobi się gęsta, a ziemniaki i soczewica bardzo zmiękną. Ewentualnie wlej trochę wody. Podawaj z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

2

Opinie o przepisie

  • Miczi Micziano

    Miczi Micziano , 05.05.2023

    Muszę przyznać, że zupa wyszła naprawdę świetna. Rodzinka wpierniczała po 2 talerze :D Zdrowo i smacznie. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Raj

    Monika Raj , 30.03.2017

    pychotaaaa!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęsta zupa z zielonej soczewicy Gęsta zupa z zielonej soczewicy

Przygotuj gęstą warzywną zupę z soczewicy zielonej według naszego sprawdzonego przepisu. Udowadniamy nim, że przyrządzenie smacznej potrawy może być prostsze niż kiedykolwiek. Po ugotowaniu zupa z zielonej soczewicy z ziemniakami jest delikatnie kremowa i dobrze współgra z wieloma dodatkami. Aby zrobić ten wyjątkowy przysmak, należy usmażyć na oleju cebulę i czosnek, potem dodać marchew oraz seler, dolać bulion, dorzucić ziemniaki, soczewicę, i całość zagotować. W naszej recepturze jasno wyjaśniamy, jak zrobić najprostszą zupę z zielonej soczewicy.

Dla kogo?

Bazę zupy z zielonej soczewicy stanowi warzywo, które często stosowane jest w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Potrawa jest niepodważalnym dowodem na to, że posiłek bez mięsa może być nie tylko smaczny, ale też bardzo treściwy.

Na jaką okazję?

Zupa z soczewicy zielonej to dobra propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację. Smakuje wyśmienicie niezależnie od pory roku, więc łatwo będzie włączyć ją do jadłospisu.

Czy wiesz, że?

Soczewica znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Z tego wszechstronnego strączka przyrządza się m.in. warzywne gulasze, pasztety oraz pasty. Baw się tym składnikiem do woli i przekonaj się, że zupa z zieloną soczewicą to idealny wstęp do świata roślinnej kuchni.

Dla urozmaicenia:

W daniu sprawdzi się dodatek świeżych ziół (kolendry, natki pietruszki, rozmarynu), a także innych warzyw, np. cukinii i dyni. Zupa z zieloną soczewicą będzie świetnie smakować podana z ziołowymi paluszkami z ciasta francuskiego, czosnkowymi grzankami albo wiejskim chlebem. Często dołącza się do niej również kleks z gęstego napoju roślinnego. Bez trudu więc stworzysz własną wersję najlepszej zupy z soczewicy zielonej. Do dzieła!