
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
6 łyżek
3 ziarna
3 sztuki
1 łyżka
1 pęczek
20 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin.

Krok 2
Mięso włóż do około 2 litrów wody, dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz obraną włoszczyznę. Ugotuj wywar.

Krok 3
Mięso i marchewkę pokrój w kostkę.

Krok 4
Kasze opłucz i odsącz. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Krok 5
Do przecedzonego wywaru dodaj grzyby wraz z wodą po moczeniu i ziemniaki, zagotuj . Wsyp kaszę i gotuj jeszcze około 20 minut.

Krok 6
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj łopatkę, lekko zrumień i wraz z marchewką dodaj do zupy na 6 minut przed końcem gotowania. Przypraw Delikatem Knorr, solą, pieprzem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzybowy krupnik
Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin.