
Składniki
1 sztuka
null
null
200 gramów
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż i soczewicę namocz w wodzie w osobnych naczyniach na 10 godzin.
Krok 2
Po tym czasie osobno zmiksuj i dodaj trochę wody, by powstało gęste, gładkie i płynne ciasto.
Krok 3
Długo mieszaj do powstania jednolitych mas. Dodaj odrobinę wody by poprawić konsystencję.
Krok 4
Następnie dodaj sól i odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce, aby ciasto sfermentowało. Ciasto powinno urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
Krok 5
Dużą patelnię posmaruj połówką cebuli namaczanej w oleju i postaw na ogniu. Ciasto nakładaj rozprowadzając je na całej powierzchni patelni i smaż z obu stron jak naleśnik. Gotowe placki wyłóż z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 6
Podaj kiedy są gorące, przypraw curry

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej