
Składniki
1 sztuka
null
null
200 gramów
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż i soczewicę namocz w wodzie w osobnych naczyniach na 10 godzin.
Krok 2
Po tym czasie osobno zmiksuj i dodaj trochę wody, by powstało gęste, gładkie i płynne ciasto.
Krok 3
Długo mieszaj do powstania jednolitych mas. Dodaj odrobinę wody by poprawić konsystencję.
Krok 4
Następnie dodaj sól i odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce, aby ciasto sfermentowało. Ciasto powinno urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
Krok 5
Dużą patelnię posmaruj połówką cebuli namaczanej w oleju i postaw na ogniu. Ciasto nakładaj rozprowadzając je na całej powierzchni patelni i smaż z obu stron jak naleśnik. Gotowe placki wyłóż z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 6
Podaj kiedy są gorące, przypraw curry

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej