Indyjskie naleśniki – Dosa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjskie naleśniki – Dosa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

200 gramów

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż i soczewicę namocz w wodzie w osobnych naczyniach na 10 godzin.

Krok 2

Po tym czasie osobno zmiksuj i dodaj trochę wody, by powstało gęste, gładkie i płynne ciasto.

Krok 3

Długo mieszaj do powstania jednolitych mas. Dodaj odrobinę wody by poprawić konsystencję.

Krok 4

Następnie dodaj sól i odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce, aby ciasto sfermentowało. Ciasto powinno urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.

Krok 5

Dużą patelnię posmaruj połówką cebuli namaczanej w oleju i postaw na ogniu. Ciasto nakładaj rozprowadzając je na całej powierzchni patelni i smaż z obu stron jak naleśnik. Gotowe placki wyłóż z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 6

Podaj kiedy są gorące, przypraw curry

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej