Indyjskie naleśniki – Dosa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Indyjskie naleśniki – Dosa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

200 gramów

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż i soczewicę namocz w wodzie w osobnych naczyniach na 10 godzin.

Krok 2

Po tym czasie osobno zmiksuj i dodaj trochę wody, by powstało gęste, gładkie i płynne ciasto.

Krok 3

Długo mieszaj do powstania jednolitych mas. Dodaj odrobinę wody by poprawić konsystencję.

Krok 4

Następnie dodaj sól i odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce, aby ciasto sfermentowało. Ciasto powinno urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.

Krok 5

Dużą patelnię posmaruj połówką cebuli namaczanej w oleju i postaw na ogniu. Ciasto nakładaj rozprowadzając je na całej powierzchni patelni i smaż z obu stron jak naleśnik. Gotowe placki wyłóż z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 6

Podaj kiedy są gorące, przypraw curry

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej