
Składniki
1 sztuka
null
null
200 gramów
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż i soczewicę namocz w wodzie w osobnych naczyniach na 10 godzin.
Krok 2
Po tym czasie osobno zmiksuj i dodaj trochę wody, by powstało gęste, gładkie i płynne ciasto.
Krok 3
Długo mieszaj do powstania jednolitych mas. Dodaj odrobinę wody by poprawić konsystencję.
Krok 4
Następnie dodaj sól i odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce, aby ciasto sfermentowało. Ciasto powinno urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
Krok 5
Dużą patelnię posmaruj połówką cebuli namaczanej w oleju i postaw na ogniu. Ciasto nakładaj rozprowadzając je na całej powierzchni patelni i smaż z obu stron jak naleśnik. Gotowe placki wyłóż z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 6
Podaj kiedy są gorące, przypraw curry

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej