Indyjskie naleśniki – Dosa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjskie naleśniki – Dosa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

200 gramów

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż i soczewicę namocz w wodzie w osobnych naczyniach na 10 godzin.

Krok 2

Po tym czasie osobno zmiksuj i dodaj trochę wody, by powstało gęste, gładkie i płynne ciasto.

Krok 3

Długo mieszaj do powstania jednolitych mas. Dodaj odrobinę wody by poprawić konsystencję.

Krok 4

Następnie dodaj sól i odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce, aby ciasto sfermentowało. Ciasto powinno urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.

Krok 5

Dużą patelnię posmaruj połówką cebuli namaczanej w oleju i postaw na ogniu. Ciasto nakładaj rozprowadzając je na całej powierzchni patelni i smaż z obu stron jak naleśnik. Gotowe placki wyłóż z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 6

Podaj kiedy są gorące, przypraw curry

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie naleśniki – Dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej