Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami

Autor: Katarzyna Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety myjemy a następnie nacinamy tak aby powstały tzw."sakwy". Nacieramy kostką knorr (czosnek, pietruszka) i odstawiamy do lodówki

Krok 2

Farsz: do miseczki drobno siekamy suszone pomidory, liście szpinaku, bazylii oraz czosnek dodajemy oliwę z oliwek i dobrze mieszamy a następnie odstawiamy na 5 minut do lodówki.

Krok 3

Po pięciu minutach wyciągamy farsz, którym wypełniamy filety w miarę potrzeby używamy wykałaczek w celu zamknięcia sakiewek. Tak przygotowane filety wkładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie podlewamy delikatnie wodą i przykrywamy. Zmniejszamy ognień pod patelnią. W trakcie duszenia dodajemy drobno posiekaną cebulkę.

Krok 4

Gdy mięso się dusi (minimum 20 minut) przygotowujemy sos. W tym celu odlewamy około 125-150 ml śmietany, którą dokładnie mieszamy z sosem do pieczeni knorr (jasny). Tak przygotowany sos wlewamy powoli pod koniec duszenia ciągle mieszając aż do zagotowania.

Krok 5

Filety podajemy w całości lub pokrojony w plastry (wygląda efektowniej:-) polewamy sosem. Dobrym dodatkiem do tego dania jest sałatka grecka :-) SMACZNEGO!!!

Katarzyna Chmielewska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej