Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami

Autor: Katarzyna Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety myjemy a następnie nacinamy tak aby powstały tzw."sakwy". Nacieramy kostką knorr (czosnek, pietruszka) i odstawiamy do lodówki

Krok 2

Farsz: do miseczki drobno siekamy suszone pomidory, liście szpinaku, bazylii oraz czosnek dodajemy oliwę z oliwek i dobrze mieszamy a następnie odstawiamy na 5 minut do lodówki.

Krok 3

Po pięciu minutach wyciągamy farsz, którym wypełniamy filety w miarę potrzeby używamy wykałaczek w celu zamknięcia sakiewek. Tak przygotowane filety wkładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie podlewamy delikatnie wodą i przykrywamy. Zmniejszamy ognień pod patelnią. W trakcie duszenia dodajemy drobno posiekaną cebulkę.

Krok 4

Gdy mięso się dusi (minimum 20 minut) przygotowujemy sos. W tym celu odlewamy około 125-150 ml śmietany, którą dokładnie mieszamy z sosem do pieczeni knorr (jasny). Tak przygotowany sos wlewamy powoli pod koniec duszenia ciągle mieszając aż do zagotowania.

Krok 5

Filety podajemy w całości lub pokrojony w plastry (wygląda efektowniej:-) polewamy sosem. Dobrym dodatkiem do tego dania jest sałatka grecka :-) SMACZNEGO!!!

Katarzyna Chmielewska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej