Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami

Autor: Katarzyna Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety myjemy a następnie nacinamy tak aby powstały tzw."sakwy". Nacieramy kostką knorr (czosnek, pietruszka) i odstawiamy do lodówki

Krok 2

Farsz: do miseczki drobno siekamy suszone pomidory, liście szpinaku, bazylii oraz czosnek dodajemy oliwę z oliwek i dobrze mieszamy a następnie odstawiamy na 5 minut do lodówki.

Krok 3

Po pięciu minutach wyciągamy farsz, którym wypełniamy filety w miarę potrzeby używamy wykałaczek w celu zamknięcia sakiewek. Tak przygotowane filety wkładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie podlewamy delikatnie wodą i przykrywamy. Zmniejszamy ognień pod patelnią. W trakcie duszenia dodajemy drobno posiekaną cebulkę.

Krok 4

Gdy mięso się dusi (minimum 20 minut) przygotowujemy sos. W tym celu odlewamy około 125-150 ml śmietany, którą dokładnie mieszamy z sosem do pieczeni knorr (jasny). Tak przygotowany sos wlewamy powoli pod koniec duszenia ciągle mieszając aż do zagotowania.

Krok 5

Filety podajemy w całości lub pokrojony w plastry (wygląda efektowniej:-) polewamy sosem. Dobrym dodatkiem do tego dania jest sałatka grecka :-) SMACZNEGO!!!

Katarzyna Chmielewska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej