Klopsiki z kurczaka z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki z kurczaka z sosem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

3 sztuki

null

0.5 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę i smaż w woku na połowie rozgrzanego oleju przez około 5 minut ciągle mieszając. Mięso wyjmij i odstaw.

Krok 2

Szalotkę, selera i czosnek posiekaj. Wrzuć do woka i smaż przez 2 minuty.

Krok 3

Warzywa dodaj do kurczaka i razem zmiksuj. Dodaj 1 łyżkę jasnego sosu sojowego, sól, pieprz i jajko. Wymieszaj.

Krok 4

Ciemny sos sojowy wymieszaj z winem i sezamem.

Krok 5

Z masy kurczaka ulepić niewielkie kulki.

Krok 6

W woku rozgrzej pozostały olej i smaż klopsiki porcjami przez około 5 minut, ciągle mieszając. Osącz z nadmiaru tłuszczu.

Krok 7

Młodą cebulkę pokrój na paski, podsmaż, dodaj resztę jasnego sosu sojowego. Podawaj z klopsikami i z sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka z szynką i serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej