Klopsiki z kurczaka z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki z kurczaka z sosem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

3 sztuki

null

0.5 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę i smaż w woku na połowie rozgrzanego oleju przez około 5 minut ciągle mieszając. Mięso wyjmij i odstaw.

Krok 2

Szalotkę, selera i czosnek posiekaj. Wrzuć do woka i smaż przez 2 minuty.

Krok 3

Warzywa dodaj do kurczaka i razem zmiksuj. Dodaj 1 łyżkę jasnego sosu sojowego, sól, pieprz i jajko. Wymieszaj.

Krok 4

Ciemny sos sojowy wymieszaj z winem i sezamem.

Krok 5

Z masy kurczaka ulepić niewielkie kulki.

Krok 6

W woku rozgrzej pozostały olej i smaż klopsiki porcjami przez około 5 minut, ciągle mieszając. Osącz z nadmiaru tłuszczu.

Krok 7

Młodą cebulkę pokrój na paski, podsmaż, dodaj resztę jasnego sosu sojowego. Podawaj z klopsikami i z sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki z kurczaka z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej