
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
3 sztuki
null
0.5 sztuki
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę i smaż w woku na połowie rozgrzanego oleju przez około 5 minut ciągle mieszając. Mięso wyjmij i odstaw.
Krok 2
Szalotkę, selera i czosnek posiekaj. Wrzuć do woka i smaż przez 2 minuty.
Krok 3
Warzywa dodaj do kurczaka i razem zmiksuj. Dodaj 1 łyżkę jasnego sosu sojowego, sól, pieprz i jajko. Wymieszaj.
Krok 4
Ciemny sos sojowy wymieszaj z winem i sezamem.
Krok 5
Z masy kurczaka ulepić niewielkie kulki.
Krok 6
W woku rozgrzej pozostały olej i smaż klopsiki porcjami przez około 5 minut, ciągle mieszając. Osącz z nadmiaru tłuszczu.
Krok 7
Młodą cebulkę pokrój na paski, podsmaż, dodaj resztę jasnego sosu sojowego. Podawaj z klopsikami i z sosem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej