Zapiekanka wiejska z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka wiejska z boczkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

40 mililitrów

1 szczypta

2 kilogramy

1 szczypta

80 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je w żaroodpornej formie.

Krok 2

Wlej śmietanę doprawioną solą i pieprzem.

Krok 3

Posyp liśćmi laurowymi i piecz godzinę w temperaturze 200 stopni.

Krok 4

Boczek pokrój w małą kostkę. Tost obierz ze skórki i pokrusz.

Krok 5

20 minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę okruszynami i boczkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka wiejska z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka wiejska z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka wiejska z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka wiejska z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka wiejska z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka wiejska z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka wiejska z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka wiejska z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Żur z kiszonych rydzów
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej