Składniki
3 sztuki
40 mililitrów
1 szczypta
2 kilogramy
1 szczypta
80 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je w żaroodpornej formie.
Krok 2
Wlej śmietanę doprawioną solą i pieprzem.
Krok 3
Posyp liśćmi laurowymi i piecz godzinę w temperaturze 200 stopni.
Krok 4
Boczek pokrój w małą kostkę. Tost obierz ze skórki i pokrusz.
Krok 5
20 minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę okruszynami i boczkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej