Cukinia faszerowana miesem mielonym i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia faszerowana

Autor: Ewa Żuraw

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

170 gramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyć, rozciąć wzdłuż, łyżką wydrążyćśrodek i posolić.

Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Dodać przyprawę do mięs i chwilę smażyć razem. Pomidora bez skórki, pieczarkę i cukinię pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć chwilę razem, doprawić i smażyć jeszcze 10 minut.

Krok 3

Z cukinii odlać wodę.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Ułożyć w nim napełnione farszem cukinię. Podlać wodą i piec 40-50 minut w 180 stopniach. Przed końcem posypać serem. Podawać z keczupem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cukinia z kurczakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowanaCukinia faszerowana

Wyjątkowo delikatny smak podkreślony wyrazistym mięsnym dodatkiem i żółtym serem, czyli faszerowana cukinia. To warzywo popularne nie tylko w Polsce. Można je jeść na surowo, w wersji pieczonej, smażonej czy gotowanej. Cukinia daje mnóstwo możliwości kulinarnych, jedną z nich jest smaczna zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami, tartym żółtym serem i aromatycznymi ziołami prowansalskim. Danie świetnie sprawdza się latem, kiedy cukinie są młode i delikatne, można je wówczas podawać w skórce. To warzywo dostępne jest, na szczęście, przez cały rok. Poza sezonem zaleca się jedynie obieranie go ze skórki, która nie jest już tak cienka i delikatna. Żółty ser, którym posypuje się faszerowaną cukinię pod koniec pieczenia, świetnie będzie komponować się z ketchupem lub sosem pomidorowym. Orzeźwiającą propozycją podania potrawy w porze letniej jest dodanie do zapiekanki sosu jogurtowo-koperkowego. Jeśli szukasz inspiracji na smaczny obiad, wypróbuj przepis na faszerowaną cukinię. W wariancie wegetariańskim mięso mielone można zastąpić czerwoną soczewicą lub kaszą kuskus.