
Składniki
1 sztuka
170 gramów
1 sztuka
10 dekagramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyć, rozciąć wzdłuż, łyżką wydrążyćśrodek i posolić.
Krok 2
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Dodać przyprawę do mięs i chwilę smażyć razem. Pomidora bez skórki, pieczarkę i cukinię pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć chwilę razem, doprawić i smażyć jeszcze 10 minut.
Krok 3
Z cukinii odlać wodę.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Ułożyć w nim napełnione farszem cukinię. Podlać wodą i piec 40-50 minut w 180 stopniach. Przed końcem posypać serem. Podawać z keczupem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia faszerowana
Wyjątkowo delikatny smak podkreślony wyrazistym mięsnym dodatkiem i żółtym serem, czyli faszerowana cukinia. To warzywo popularne nie tylko w Polsce. Można je jeść na surowo, w wersji pieczonej, smażonej czy gotowanej. Cukinia daje mnóstwo możliwości kulinarnych, jedną z nich jest smaczna zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami, tartym żółtym serem i aromatycznymi ziołami prowansalskim. Danie świetnie sprawdza się latem, kiedy cukinie są młode i delikatne, można je wówczas podawać w skórce. To warzywo dostępne jest, na szczęście, przez cały rok. Poza sezonem zaleca się jedynie obieranie go ze skórki, która nie jest już tak cienka i delikatna. Żółty ser, którym posypuje się faszerowaną cukinię pod koniec pieczenia, świetnie będzie komponować się z ketchupem lub sosem pomidorowym. Orzeźwiającą propozycją podania potrawy w porze letniej jest dodanie do zapiekanki sosu jogurtowo-koperkowego. Jeśli szukasz inspiracji na smaczny obiad, wypróbuj przepis na faszerowaną cukinię. W wariancie wegetariańskim mięso mielone można zastąpić czerwoną soczewicą lub kaszą kuskus.