Cukinia faszerowana miesem mielonym i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia faszerowana

Autor: Ewa Żuraw

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

170 gramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyć, rozciąć wzdłuż, łyżką wydrążyćśrodek i posolić.

Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Dodać przyprawę do mięs i chwilę smażyć razem. Pomidora bez skórki, pieczarkę i cukinię pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć chwilę razem, doprawić i smażyć jeszcze 10 minut.

Krok 3

Z cukinii odlać wodę.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Ułożyć w nim napełnione farszem cukinię. Podlać wodą i piec 40-50 minut w 180 stopniach. Przed końcem posypać serem. Podawać z keczupem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowanaCukinia faszerowana

Wyjątkowo delikatny smak podkreślony wyrazistym mięsnym dodatkiem i żółtym serem, czyli faszerowana cukinia. To warzywo popularne nie tylko w Polsce. Można je jeść na surowo, w wersji pieczonej, smażonej czy gotowanej. Cukinia daje mnóstwo możliwości kulinarnych, jedną z nich jest smaczna zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami, tartym żółtym serem i aromatycznymi ziołami prowansalskim. Danie świetnie sprawdza się latem, kiedy cukinie są młode i delikatne, można je wówczas podawać w skórce. To warzywo dostępne jest, na szczęście, przez cały rok. Poza sezonem zaleca się jedynie obieranie go ze skórki, która nie jest już tak cienka i delikatna. Żółty ser, którym posypuje się faszerowaną cukinię pod koniec pieczenia, świetnie będzie komponować się z ketchupem lub sosem pomidorowym. Orzeźwiającą propozycją podania potrawy w porze letniej jest dodanie do zapiekanki sosu jogurtowo-koperkowego. Jeśli szukasz inspiracji na smaczny obiad, wypróbuj przepis na faszerowaną cukinię. W wariancie wegetariańskim mięso mielone można zastąpić czerwoną soczewicą lub kaszą kuskus.