Cukinia faszerowana miesem mielonym i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia faszerowana

Autor: Ewa Żuraw

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

170 gramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyć, rozciąć wzdłuż, łyżką wydrążyćśrodek i posolić.

Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Dodać przyprawę do mięs i chwilę smażyć razem. Pomidora bez skórki, pieczarkę i cukinię pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć chwilę razem, doprawić i smażyć jeszcze 10 minut.

Krok 3

Z cukinii odlać wodę.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Ułożyć w nim napełnione farszem cukinię. Podlać wodą i piec 40-50 minut w 180 stopniach. Przed końcem posypać serem. Podawać z keczupem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety ruskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowanaCukinia faszerowana

Wyjątkowo delikatny smak podkreślony wyrazistym mięsnym dodatkiem i żółtym serem, czyli faszerowana cukinia. To warzywo popularne nie tylko w Polsce. Można je jeść na surowo, w wersji pieczonej, smażonej czy gotowanej. Cukinia daje mnóstwo możliwości kulinarnych, jedną z nich jest smaczna zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami, tartym żółtym serem i aromatycznymi ziołami prowansalskim. Danie świetnie sprawdza się latem, kiedy cukinie są młode i delikatne, można je wówczas podawać w skórce. To warzywo dostępne jest, na szczęście, przez cały rok. Poza sezonem zaleca się jedynie obieranie go ze skórki, która nie jest już tak cienka i delikatna. Żółty ser, którym posypuje się faszerowaną cukinię pod koniec pieczenia, świetnie będzie komponować się z ketchupem lub sosem pomidorowym. Orzeźwiającą propozycją podania potrawy w porze letniej jest dodanie do zapiekanki sosu jogurtowo-koperkowego. Jeśli szukasz inspiracji na smaczny obiad, wypróbuj przepis na faszerowaną cukinię. W wariancie wegetariańskim mięso mielone można zastąpić czerwoną soczewicą lub kaszą kuskus.