Jaja faszerowane szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaja faszerowane szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

75 gramów

1 sztuka

12 sztuk

200 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj na twardo jajka, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtko.

Jaja faszerowane szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle.

Jaja faszerowane szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj do szpinaku bulionetkę Knorr i duś przez 3-4 minut, aż wszystko się połączy. Odlej nadmiar wody i odstaw szpinak do ostygnięcia.

Jaja faszerowane szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Szpinak i żółtka posiekaj. Dodaj sery oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Jaja faszerowane szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Farsz nakładaj na wydrążone jajka.

Jaja faszerowane szpinakiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaja faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaja faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaja faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaja faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaja faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaja faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaja faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaja faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jaja faszerowane szpinakiemJaja faszerowane szpinakiem

Wyśmienita przystawka, która sprawdzi się jako przekąska podczas przyjęcia, ale będzie też smacznym dodatkiem do kolacji. Jajka faszerowane szpinakiem przygotowuje się szybko z zaledwie kilku składników. Świeży szpinak przysmaża się na patelni z dodatkiem bulionetki, łączy ze startym żółtkiem ugotowanego jaja, białym serem, tartym żółtym serem oraz przyprawami. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy i chcesz dodać farszowi bardziej wyrazistego smaku, oprócz gałki muszkatołowej i słodkiej papryki, możesz również wykorzystać czosnek, chili lub biały pieprz. Faszerowane jajka będą się świetnie komponować z różnego rodzaju pieczywem, ale też serami, podawanymi na zimno mięsami i marynowanymi oraz kiszonymi warzywami. Dodatkiem do nich będzie sos czosnkowy lub śmietanowy. Jajka ozdób pietruszką, liściem świeżego szpinaku lub szczypiorkiem. Będą dobrze wyglądały także z czerwoną papryką pokrojoną w słupki lub kostkę oraz z sosem pomidorowym albo ketchupem. Masz ochotę na smaczną jajeczno-warzywną przystawkę? Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak ją przygotować krok po kroku!