
Składniki
75 gramów
1 sztuka
12 sztuk
200 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj na twardo jajka, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtko.

Krok 2
Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle.

Krok 3
Dodaj do szpinaku bulionetkę Knorr i duś przez 3-4 minut, aż wszystko się połączy. Odlej nadmiar wody i odstaw szpinak do ostygnięcia.

Krok 4
Szpinak i żółtka posiekaj. Dodaj sery oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Farsz nakładaj na wydrążone jajka.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jaja faszerowane szpinakiem
Wyśmienita przystawka, która sprawdzi się jako przekąska podczas przyjęcia, ale będzie też smacznym dodatkiem do kolacji. Jajka faszerowane szpinakiem przygotowuje się szybko z zaledwie kilku składników. Świeży szpinak przysmaża się na patelni z dodatkiem bulionetki, łączy ze startym żółtkiem ugotowanego jaja, białym serem, tartym żółtym serem oraz przyprawami. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy i chcesz dodać farszowi bardziej wyrazistego smaku, oprócz gałki muszkatołowej i słodkiej papryki, możesz również wykorzystać czosnek, chili lub biały pieprz. Faszerowane jajka będą się świetnie komponować z różnego rodzaju pieczywem, ale też serami, podawanymi na zimno mięsami i marynowanymi oraz kiszonymi warzywami. Dodatkiem do nich będzie sos czosnkowy lub śmietanowy. Jajka ozdób pietruszką, liściem świeżego szpinaku lub szczypiorkiem. Będą dobrze wyglądały także z czerwoną papryką pokrojoną w słupki lub kostkę oraz z sosem pomidorowym albo ketchupem. Masz ochotę na smaczną jajeczno-warzywną przystawkę? Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak ją przygotować krok po kroku!