Szparagi w sosie jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagi w sosie jogurtowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

6 łyżek

0.5 pęczka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi obierz i ugotuj na półtwardo w wodzie z dodatkiem Kostki Rosołu z kury Knorr, cukru i masła. Gotuj szparagi białe i zielone oddzielnie. Odcedź i pokrój na kawałki 2,5-3cm.

Krok 2

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, dodaj do szparagów.

Krok 3

Tak przygotowaną marynatą polej szparagi wymieszane z pieczarkami.

Krok 4

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Olej wymieszaj z octem i 2 łyżkami wody ze szparagów. Dopraw solą i pieprzem i połącz z cebulami.

Krok 5

Jogurt ubij z 2 łyżkami wody z gotowania szparagów, dopraw pieprzem i wymieszaj ze szczypiorkiem. Sosem jogurtowym polej szparagi i pieczarki, a wierzch udekoruj rzeżuchą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Jesienny gulasz z soczewicy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej