
Składniki
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
6 łyżek
0.5 pęczka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obierz i ugotuj na półtwardo w wodzie z dodatkiem Kostki Rosołu z kury Knorr, cukru i masła. Gotuj szparagi białe i zielone oddzielnie. Odcedź i pokrój na kawałki 2,5-3cm.
Krok 2
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, dodaj do szparagów.
Krok 3
Tak przygotowaną marynatą polej szparagi wymieszane z pieczarkami.
Krok 4
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Olej wymieszaj z octem i 2 łyżkami wody ze szparagów. Dopraw solą i pieprzem i połącz z cebulami.
Krok 5
Jogurt ubij z 2 łyżkami wody z gotowania szparagów, dopraw pieprzem i wymieszaj ze szczypiorkiem. Sosem jogurtowym polej szparagi i pieczarki, a wierzch udekoruj rzeżuchą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej